Fudbaler Fiorentine Adem Ljajić od dolaska Vladimira Petrovića na mesto selektora reprezentacije Srbije postao je standardni reprezentaitvac.

Adem Ljajic
 

19-godišnji fudbaler u intervjuu Večernjim novostima ističe da ga je poziv iznenadio i da je presrećan posle prve takmičarske utakmice koju je odigrao u dresu Srbie.

„Iskreno, poziv me jeste iznenadio, iako ne mogu da krijem da sam mu se potajno nadao, pogotovo posle one dve prijateljske utakmice, na kojima mislim da sam bio dobar“, izjavio je Ljajić.

„Presrećan sam što sam deo ove ekipe, što sam odigrao i prvu takmičarsku utakmicu, vrlo mi je stalo da na terenu pokažem da zaista zaslužujem da budem deo ovog tima. Navikao sam da mi se sve u životu ekspresno dešava, tako da ću se brzo navići i na ovu novu, prijatnu situaciju“.

Adem Ljajić je zaigrao za „A“ tim reprezentacije Srbije iako ga u poslednjih godinu dana nije bilo ni u mladoj reprezentaciji.

„Mene su već neko vreme najavljivali u seniorskom timu, što me je iznenađivalo s obzirom na to da nisam dobijao poziv ni za mladu reprezentaciju. Šta se tu tačno dešavalo, zašto me nije bilo na spisku tadašnjeg selektora, ne znam. Sećam sa da sam bio nemalo iznenađen prvom prilikom kada je Nikola Gulan dobio poziv i rekao mi da ga za mene nema. Mislio sam da se šali. Čuo sam se potom sa roditeljima, sa menadžerom, svi smo bili iznenađeni. Stekao sam utisak kao da se moje igre ne prate, iako sam bio standardan u velikom klubu u jednoj od najjačih liga sveta. Pričalo se i pisalo o meni, ali mesta u mladoj reprezentaciji za mene nije bilo“, konstatuje Ljajić.

„Kod Mihe nema protekcije“

Bivši fudbaler Partizan veruje da „orlovi“ mogu do baraža za plasman na EP 2012. godine.

„Optimista sam, ali da idemo polako, utakmicu po utakmicu, korak po korak, tako ćemo najbrže stići do EP. Kad pogledamo kakve igrače i ekipu imamo, mislim da bi svako onda morao da bude optimista. Posle ove pobede nad Severnom Irskom sve je u našim rukama, možemo do baraža“.

Ljajić smatra da je Fiorentina postizala loše rezultate zbog stalnog izostanka velikog broja prvotimaca zbog povreda.

„Imali smo stvarno neverovatne pehove sa povredama, „ubile“ su nas, pet-šest standardnih prvotimaca nam je redovno nedostajalo. Čim su oni počeli da se vraćaju na teren, zaigrali smo mnogo bolje, evo sad nam se u poslednjem kolu Roma „izvukla“ (2:2), dva puta smo pogađali prečku, zaslužili smo da pobedimo. Imamo mnogo bolji tim nego što to pozicija na tabeli pokazuje, a pogotovo kako je pokazivala do pre dva meseca. Nadam se da ćemo do kraja sezone pokazati koliko, zaista, možemo i da se domognemo Lige Evrope, to nam je sada glavni cilj“

Siniša Mihajlović je trener Ljajiću u Fiorentini, ali mladi Novopazarac kaže da ni on ni njegovi saigrači sa Balkana nemaju protekcije kod Mihajlovića.

„Nema protekcije. To što nam je trener iz naše zemlje može da bude i istovremeno „mač sa dve oštrice“ za sve. Mi smo srećni što nam je Siniša trener, ali privilegija nema, već su na terenu oni koji se za to izbore na treninzima. Uostalom, pogled na sastav u poslednjim utakmicama to jasno pokazuje, jer nas nešto nema mnogo u timu. Doduše, ja najviše igram, Gulan s vremena na vreme, Vlada Avramov je treći golman, Jovetić je i dalje povređen… Svi smo tu, radimo, čekamo svoje šanse.“

Prelazak is Superlige Srbije u Seriju A bio je velika promena za tada 18-godišnjaka, ali Ljajić ističe da su u njegovoj karijeri veliki promene realnost na koju mora da se navikne.

„Meni se stalno dešavaju neke brze promene, na koje moram da se navikavam. I prelazak u prvi tim Partizana sa 16 godina, pa ona priča sa Mančesterom, pa onda odlazak u Italiju. Znam da je mnogim igračima kada pređu u tako jaku ligu potrebno po godinu dana da se adaptiraju i da dočekaju šansu, a ja sam već za prvih šest meseci odigrao desetak utakmica. Najvažnije je igranje, kontinuitet… A, prelazak iz naše lige u Seriju A je neverovatan, u Italiji nikad nisi izraziti favorit, uvek ima iznenađenja, gubiš od ekipa sa dna, dok smo najbolje partije pružali protiv Intera i Milana“, zaključuje Adem Ljajić.

IZVOR: B92, VEČERNJE NOVOSTI