Tomislav Karadžić i Radomir Antić nalaze se na distanci od 16 kilometara. Ta razdaljina se dobije kad se po dužini slože novčanice od 10 evra iz ugovora selektora „orlova“ koji će u četvrtak stupiti na snagu. Predsednik FSS bi da se približi glavnom stručnjaku ali ne što ga voli ili ceni, nego iz interesa.

karadzic i antic

Fudbalska reprezentacije Srbije plasmanom na četvrto mesto grupe D Svetskog šampionata nije izborila uslov za prolaz u drugi krug najznačajnijeg sportskog takmičenja na planeti. Kad se plan ne ispuni, poštujući hijerarhiju odgovornosti, prvi na udaru je selektor. Da li ga promeniti ili smeniti?

Radomir Antić, u svom debitantskom nastupu na Mondijalu, nije ispunio očekivanja. Za razliku od kvalifikacija kada je većina mečeva „orlova“ predstavljala svečanost čije su dimenzije bile znatno šire od fudbalskog terena, na jugu Afrike njegov tim je igrao uštirkano, za protivnike očekivano, lako čitljivo i pobedivo.

Takav rasplet mogao je da se nasluti. U pripremama, koje su od pamtiveka u svim sferama života majka dobre sreće, Antić je u horu sa čelnicima Saveza i fudbalerima na konferencijama za medije pravio recitale patriotske proze. „Orlovi“ su postali posebna klasa rodoljuba. Premalo se u maju i početkom juna pričalo o Kejhilu, Boatengu, Gijanu, Ananu, Švarceru, Lamu, Mileru, a mnogo više o prvom nastupu samostalne Srbije.

Prilikom udaranja tih injekcija patriotizma napravljena je greška. Nije se imala u vidu opasnost da postmondijalsku tugu kao knedlu gutamo sami. Pre je bilo lakše: debakl smo delili na šest delova, bruku iz Nemačke 2006. pripisali i Crnogorcima. A sada je cela tuga naše vlasništvo… Tuga, original Srbija! Na to imamo legitimno pravo!

Selektor je grešio. U krajnjoj konsekvenci, anatomski gledano, za poraz od Gane nije kriva Kuzmanovićeva ruka niti za šok od Australijanaca oči sudije Larionde, nego Antićeva glava. Pogrešne procene, koncepti i zamene.

Ipak, Radomir Antić mora da ostane na klupi reprezentacije! Ako je u prvom trenutku izgledalo da bi trebalo potražiti neko osveženje za kormilom „orlova“, sada je jasno od toga treba odustati. Hor čiji bi naziv mogao da bude „Promašena šansa“ izmilio je posle (afričke) kiše kritika na selektora. Njihov povratak, na direktan način ili putem eksponenta, bio bi poguban. Antićev možda i najveći uspeh jeste sečenje hobotnice koja je sa pipcima iz raznih lobija, klanova i kriminalnog miljea raspoređivala i sklanjala reprezentativce po terenu na osnovu liste prioriteta prodaje. Selektor je vladar svlačionice!

Antiću neće biti lako. Tomislav Karadžić ne može da se pomiri sa 1,3 miliona evra koje će po slovu ugovora da isplati selektoru do kraju kvalifikacija za Evro 2012. Predsednik FSS je produženje saradnje sa Antićem pre četiri meseca označio kao svoju veliku pobedu. A sada bi da odstupi verujući da je na mit o selektoru pala afrička senka. Evropske norme poslovanja ne poznaju naše hoću-neću, da ne upotrebimo neku slikovitiju pelene varijantu!

Predsednik FSS je postupio krajnje netaktično. Kad je u Johanezburgu video leđa Antiću i „orlovima“ izneo je projekciju takmičarskih i finansijskih očekivanja Saveza od učešća na Mondijalu. Priča o izgubljenim milionima od bonusa za prolaz do četvrtfinala jeftina je demagogija. Ozbiljni savezi čija selekcija učestvuje na Svetskom kupu budžet ne prave na osnovu bonusa FIFA nego od sponzorskih i marketinških aktivnosti koje, ako se provedu sa jakim korporacijama, dugoročno i na širokom planu, primanja selektora i njegovih saradnika čine skoro zanemarljivom.

Ono što posebno brine jeste Karadžićev pokušaj cepanja tkiva reprezentacije. Njegove reči: „Petorica fudbalera tražili su na aerodromu da pričaju sa mnom“ su opake.

Slušalac bi trebalo da pomisli kako oni žele da se žale na selektora. A šta ako su ti sujeverni „orlovi“ čitajući strip „Komandant Mark“ zapamtili reči Žalosne Sove: „Skvo donosi nesreću“. Možda im je smetalo prisustvo ministarke sporta ili svite sponzora i prijatelja Saveza (od predizbornih dana) koji su o trošku FSS bili na Svetskom šampionatu. A ko ih je tamo odveo? Radomir Antić i fudbaleri koje je on izabrao!

Izvor: Blic

Povezane vesti