Posle još jednog nastupa našeg nacionalnog tima na Svetskom prvenstvu, koji je završen već posle prvog kruga takmičenja, selektor Radomir Antić je mišljenja da „orlovi“ nisu razočarali.

Radomir Antic bye bye

Propuštene šanse protiv Australije koštale su nas plasmana u osminu finala, a kako ističe Antić, ključni faktor je bila sreća, koja nije bila na strani Srbije.

– Fudbal je bio nepravedan prema nama. Odigrali smo kvalitetnu utakmicu, imali smo mnogo šansi, nismo ih iskoristili i sada možemo da žalimo za propuštenom prilikom. Nijednom igraču nemam šta da zamerim, rekao je Antić.

„Kneguri“ su do golova došli bukvalno iz dve polušanse.

„Australija je pokazala kvalitet. Mi smo imali impetrativ pobede, stvarali smo šanse i u prvom i u drugom poluvremenu, pokušali smo sa novim igračima da osvežimo igru. Ne mogu ništa da im zamerim. Nedostajala je preciznoszt u žavršnici, deset šansi bez gola, samo nam je sreća falila“, zaključio je Antić.

“Igrali smo dobru utakmicu. Nikad više pasova, nikad više nismo pretrčali. Zaslužili smo prolaz dalje. Ali, Australija je postigla vrhunske golove. Fudbal je sadržajna igra. Kada promašiš ono što smo mi promašili uvek ulaziš u dilemu. Tako se razvijala utakmica. Naši promašaji su njih držali u igri, a mi smo dolazili do poludepresije”, rekao je Antić.

“Morate da razumete da je ta utakmica bila jedno finale. Odlučivala je o plasmanu u osminu finala Svetskog prvenstva. Naša reakcija posle primljenog gola je bila ljudska. Ali nijednog trenutka nije ponestalo želje da dođemo do preokreta. Nijednog. Momci su učinili sve što su mogli”, naglasio je selektor Srbije.

Antić je istakao da smatra da je Srbija na Svetskom prvenstvu mogla da ostvari mnogo više od jedne pobede i ispadanja u grupnoj fazi takmičenja.

“Svesni smo činjenice da smo propustili veliku šansu, kada pogledamo kakav nam je dalji raspored bio, žal je još veći. Mogli smo više”, rekao je Antić na aerodromu Kruger kraj Nelspruita odakle su ‘Orlovi’ krenuli za Johanesburg, odakle će za Beograd, preko Frankfurta.

Selektor nije želeo da odgovori na pitanje šta Srbiji nedostaje da bi bila vrhunska ekipa. Rekao je da se bavi samo onim što ima. Nije se složio sa ocenom da je tim fizički bio nedovoljno spreman.

“Bili smo više nego spremni. Tempirali smo formu da budemo najbolji kada je najvažnije. Trčali smo”, naveo je Antić.

Antić je izjavio i da će sa Mondijala otići jači za novo iskustvo.

“Mondijal je za mene novi doživljaj. Uradio sam sve što sam mislio da treba i po tom pitanju sam miran. Pokazali smo kvalitet, ali fudbal je bio nepravedan prema nama. Sada samo hoću da se odmorim. Ima vremena za nove planove. Treba da okrenemo list, izvučemo pouke i krenemo napred”, istakao je Antić i najavio da će u ponedeljak održati konferenciju za novinare na kojoj će detaljnije analizirati nastup Srbije u Južnoj Africi.

Srbija se sada okreće kvalifikacijama za EP 2012.

„Sada ćemo izvući zaključak sa SP. Mislim da smo ostavili dobar utisak. Generacija se neće razići. Mundijal je pokazao da nema slabih reprezentacija i protivnika. U fudbalu ne pobeđuje uvek bolji“.