Koliko smo se samo hvalili pričom o atmosferi u nacionalnom fudbalskom timu u poslednje dve godine. Dobre vibracije osećale su se mnogo dalje od Kovilova, gde su srpski reprezentativci zajedno sa stručnim štabom i rukovodstvom Saveza kreirali pozitivna osećanja srpskog navijača.

Antic i Stankovic na pres konferenciji

Isključivo iz tog razloga na pitanje gde se izgubila atmosfera koja je krasila reprezentaciju Srbije u proteklim kvalifikacijama, oni koji odlučuju moraće da pronađu odgovor pod hitno, inače, već sada može da se prognozira krajnji ishod puta do Poljske i Ukrajine, bar kada su u pitanju „orlovi“.

Negativna dešavanja krenula su još na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi, nastavilo se, najblaže rečeno, sukobom mišljenja predsednika Karadžića i selektora Antića po završetku Mondijala, celokupan ambijent odrazio se rezultatski, ali i na svaki drugi način već na prijateljskom meču protiv Grčke, a posle kompromisa koji je napravljen između dva čoveka oko kojih se trenutno vrti celokupan reprezentativni fudbal, račun, srećom, još uvek ne najskuplji, stigao je u duelu sa Slovenijom.

Bez obzira na to što igrači pokušavaju da ubede prvo sebe, a onda i celokupnu javnost da je sve u redu, a verovatno i jeste između njih samih, golim okom je vidljivo da veze se stručnim štabom nisu više tako čvrste, a onaj ko bi posumnjao da je tako samo zbog kazne od četiri meča koju je FIFA izrekla Antiću, gađa u pogrešnu metu.

Iz Fudbalskog saveza Srbije tvrdi da je selektor Antić na pripremama za meč sa Grčkom diskretno stavio do znanja kapitenu Dejanu Stankoviću da je očekivao snažniju podršku od najiskusnijih igrača, tačnije od njega i Nemanje Vidića. Ta primedba ih je na indirektan način svrstala na stranu predsednika Tomislava Karadžića. S obzirom na činjenicu da Stanković nikada nije podržavao pravljenje klanova u reprezentaciji, kao i da se nije mešao u bilo koje izbore, bio je očekivan kapitenov otklon.

Čudna je bila situacija na jednoj od konferencija za novinare kada je trebalo da se zajedno slikaju Antić, Stanković i Karadžić. Nabore između očiju uklonio je predsednik Karadžić opaskom: „Ima li ovde malo osmeha“, nakon koje jeste usledio smeh.Najiskusniji igrači, čini se, nisu više nosioci prepoznatljivog ambijenta, ne pružaju ni delić onoga što smo videli na putu do Mondijala, a ako još uvek ima onih koji u to ne veruju, neka vrate film sa mečeva protiv Grčke i Slovenije, jer gostovanje na Farskim Ostrvima u ovom trenutku bilo bi degutantno analizirati.

Greške i nedopustivo indolentna igra u prethodnom periodu nisu bili glavna karakteristika „orlova“. Šta se desilo u njihovim glavama, ali i tuđim, ko u koga sumnja, kome čija podrška treba, ko kuje teorije zavere, neka reše, rekosmo već – pod hitno, i to svi zajedno, počevši od predsednika, selektora, igrača, pa sve do portira na vratima hotela „Prezident“, koji je revnosno udaljavao prethodnih dana predstavnike medija od ulaza u „zabranjeni grad“.

U suprotnom, takmičenje u Poljskoj i Ukrajini biće treća uzastopna evropska smotra fudbala koju će naš najbolji tim propustiti.U fudbalskom zbiru jedan i jedan daju dva, kao u matematici. Ko ume da broji…