Selektor razmišlja o 4 – 5 – 1, pojačanom veznom redu i Žigiću kao jedinom napadaču. Umesto Lukovića, Subotić, šansu bi od prvog minuta trebalo da dobiju „Nemci“, Kuzmanović i Kačar. Dilema Obradović ili Kolarov?

Slika tima Srbije protiv Kameruna, 5 Juni, 2010

Kako javlja izveštač „Monda“, Rade Jakšić, naš selektor će promešati karte, u želji da osveži ekipu, ali i novom formacijom nadomesti primećene nedostatke protiv Gane.

Srbija bi mogla da igra defanzivnije, makar kada je u pitanju formacija, sa pojačanom zavesom na sredini.

U formaciji 4 – 5 – 1, blok bi činili Stanković, Kačar i Kuzmanović, tri igrača sposobna da trkački odgovore na zahteve u jednoj takvoj utakmici. Krasić i Jovanović bi bili na bokovima, dok je jedini napadač Nikola Žigić

Ovo ne mora da bude nužno defanzivna formacija, jer se lako transformiše u 4 – 3 – 3, a ne bi dozvolila Nemačkoj da agresijom na loptu, u manevru ,napravi Srbiji isto što i Australijancima.

Ratnička formacija podrazumeva verovatno i šansu za Obradovića koji je, prema nekim mišljenjima bolji u defanzivi od Kolarova, pa bi naš tim mogao da izgleda ovako:

Stojković
Ivanović, Vidić, Subotić, Obradović
Krasić, Kačar, Stanković, Kuzmanović, Jovanović
Žigić

Postoji i druga varijanta sa klasičnih 4 – 4 – 1 – 1 u kojoj bi Lazović igrao polušpica, iza Žigića.

Stojković
Ivanović, Vidić, Subotić, Obradović
Krasić, Kuzmanović, Stanković, Jovanović
Lazović
Žigić

Antić meša karte za Nemce

Selektor Srbije napraviće tri ili četiri izmene u odnosu na tim koji je poražen od Gane.

Radomir Antić mora da menja. Nema dileme da će posle bledog izdanja „orlova“ na premijernom meču protiv Gane (0:1), za utakmicu drugog kola Grupe D protiv Nemačke (petak, 13.30) pripemiti nešto novo.

Pošto su treninzi srpske reprezentacije otvoreni za javnost samo 15 minuta, i to onih uvodnih, nije moguće sa sigurnošću tvrditi šta se sprema u Antićevoj „kuhonji“.

Utisak je da će selektor Srbije promeniti sistem igre. Umesto 4-4-2, najčešće korišćenog otkako je preuzeo vođstvo reprezentacije, a kojim je pokušao da se suprotstavi i timu Milovana Rajevca, „orlovi“ će najverovatnije igrati u sistemu 4-5-1.

„Žrtva“ taktike mogao bi de bude Marko Pantelić, pa bi u tom slučaju usamljen u špicu bio Nikola Žigić.

Krila Milan Jovanović i Miloš Krasić će, gotovo izvesno, početi i duel sa Nemcima, ali će vezni red biti pojačan.

Očekuje se da će, uz kapitena Dejana Stankovića, igrati Zdravko Kuzmanović umesto Nenada Milijaša, a peti vezista mogao bi da bude Gojko Kačar, igrač Herte koji dobro poznaje nemačke igrače i uvek je spreman na beskompromisnu borbu.

Ako ipak Kačar ostane na klupi, neće biti iznenađenje ako se među „najboljih 11“ nađe Danko Lazović, ali sa „povučenijom“ ulogom u ekipi.

Odbrana će pretrpeti prinudnu izmenu, jer neće biti suspendovanog Aleksandra Lukovića, čije će mesto sigurno zauzeti Neven Subotić. On će činiti štoperski par sa Nemanjom Vidićem.

Uz desnu aut liniju će špartati Branislav Ivanović, ali na levoj strani bi Ivan Obradović mogao da zauzme mesto koje je protiv Gane imao Aleksandar Kolarov.

Sigurno je da Antić neće otkrivati karte pre nego što bude morao da izdeklamuje tim radi sastavljanja zvaničnog protokola u petak. Ali, jasno je da će te karte promešati i da će načiniti tri ili četiri izmene u odnosu na premijerni meč Srbije na svetskim prvenstvima.

Izvor: Mondo, Sportske