Selektor i reprezentativci zadovoljni pobedom protiv Kameruna, ali svesni grešaka koje se moraju ispraviti do meča sa Ganom 13. juna. – Danas odlazak u Južnu Afriku

S polovičnim rezultatskim učinkom fudbalska reprezentacija Srbije završila je pripreme za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi i danas u popodnevnim satima krenuće preko Minhena za Johanesburg. Po jedna pobeda (Kamerun 4:3), remi (Poljska 0:0) i poraz (Novi Zeland 0:1), uz po četiri data i primljena gola, bilans su koji treba uzeti s rezervom, jer mada su svi rezultati bitni zbog rangiranja, ovi ipak nisu bili u prvom planu.

Želeo je selektor Radomir Antić da pruži šansu svim fudbalerima i da ravnomerno rasporedi vreme provedeno na terenu. Reprezentacija je dosta minuta igrala u postavi, koju verovatno nećemo gledati na Mundijalu. Iskazane su i vrline i slabosti, koje moraju da svakom iole realnom posmatraču da stišaju euforiju, jer za nju povoda nema.

Još jedanput se potvrdilo da je jedan od ponajboljih defanzivaca sveta Nemanja Vidić veoma značajan za igru i sigurnost naše odbrane. Bez njega zadnji bedem ispred nesigurnog Stojkovića često se povijao i uterivao zebnju u srca navijača. Kamerunci su dali čak tri gola glavom, a pored toga znalački baratali loptom i često je poduže zadržavali u svom posedu. Sposobnost da se dostigne prednost protivnika i načini potpuni preokret važan je kvalitet.

Na kraju je publika ipak mogla da bude zadovoljna – pre svega željom i pobedom. Vremena za ispravljanje nedostataka ima još malo. Uz to, takmičarske utakmice nisu isto što i prijateljske, pa se mora verovati rečima selektora, koji je obećao „drugačiju sliku iz Južne Afrike”. Ono što je do sada radio, pričao i postigao dovoljna su garancija da će i na Mundijalu reprezentacija pružiti maksimum, a videćemo za kakve će domete to biti dovoljno.

– Ostajem dosledan sebi. Ne želim da postavljam ciljeve, koji će podizati tenziju igračima. Nikada se nisam zadovoljavao malim stvarima. Mislim da sam dovoljno jasan – izjavio je Antić.

Dobro je i što selektor realno sagledava stvari i iskreno naglašava da je ima segmenata igre s kojima nije zadovoljan i što je uprkos tome optimista:

– Znam da će momci u utakmici sa drugačijim zahtevima biti i te kako bolji. Sve što smo radili bilo je s ciljem da igrači budu maksimalno spremni 13. juna za susret s Ganom.

Radomir Antić je ponovio da nema dilema, ali i istakao da već zna u kojem će se sastavu naš nacionalni tim suprotstaviti Gani:

– Nećemo menjati naše opredeljenje. Protiv Kameruna imali smo dosta igrača u napadu i tako će i ostati.