Selektor Srbije Radomir Antić izrazio je nevericu zbog suspenzije od četiri utakmice koju mu je FIFA izrekla zbog ponašanja na utakmici sa Australijom na SP.

„Tokom dugogodišnje trenerske karijere vodio sam klubove u domaćim i medjunarodnim takmičenjima, kao i reprezentaciju, i nikad nisam bio isključen niti kažnjen“, naveo je Antić u saopštenju objavljenom na sajtu Fudbalskog saveza Srbije.

„Kod svojih igrača uvek sam insistirao da iskažu sportsku kulturu na terenu, kao i da poštuju protivnika i sudije. Upravo zbog toga želim da iskažem nevericu i nezadovoljstvo izrečenom kaznom, koju smatram neprimerenom i nezasluženom“, dodao je selektor „orlova“.

Antić je istakao da suspenziju vidi kao napad ne samo na njega nego i na ceo srpski fudbal.

„Na utakmici Srbija-Australija gospodin (sudija Horhe) Larionda je napravio više grešaka na štetu našeg tima koje su direktno uticale na konačan rezultat i dalji plasman reprezentacije na Mondijalu. Malo je čudno da neki posle očiglednih sudijskih grešaka dobijaju izvinjenja, a neki drakonske kazne“, naglasio je Antić.

Srbija je od Australije, 23. juna u Nelspruitu, izgubila sa 1:2, delom i zato što Larionda nije u samom finišu meča svirao očigledan penal za „orlove“ zbog igranja rukom Tima Kejhila u svom kaznenom prostoru.

Da je Srbija izjednačila izborila bi plasman u osminu finala.

Fifa nije precizirala zašto je kaznila Antića, ali se pretpostavlja da je to zbog njegovih kritika na račun sudjenja. Srpski mediji su preneli da je Antić rekao da je sudiju opsovao na španskom.

Predsednik Fife Sep Blater u nekim drugim situacijama na Mundijalu priznao je greške sudija i javno se izvinio Meksiku i Francuskoj što su ih arbitri oštetili lošim odlukama.