Fudbaleri Srbije sleću danas u 13 časova i 10 minuta na Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu Jatovim Boingom 737-300, koji leti iz Dizeldorfa. Vreme za svođenje računa je počelo mnogo pre nego što su se ukrcali, a kada izađu iz aviona sigurno ih čekaju brojna pitanja. Međutim, pre uobičajenih (i opravdanih) „zašto je igrao ovaj, a ne onaj“, „zašto nije ovako, nego onako“ trebalo bi da im se kaže „Dobrodošli kući, orlovi!“

Glave su se ohladile nakon 48 sati, iako cigarete i pivo nisu puno pomogli. Pomoć je zato stigla od Fabija Kapela, koji je obelodanio da i Runi, Teri, Lampard, Džerard i ostali popiju koje pivce pred utakmicu.

Bolji od „sedam plus“ ekipa

U našoj anketi „orlovi“ su dobili dvojku, FIFA Srbiju za sada drži na 15. mestu rang liste.

Na Svetskom prvenstvu su lošije (po bodovima i gol razlici) prošli: Francuska, Grčka, Nigerija, Alžir, Danska, Kamerun i Italija. Lošiji će biti i igrači Severne Koreje, a možda i Hondurasa i Švajcarske.

Iako je ovde uglavnom sve, a naročito u fudbalu, isključivo, u krajnosti, crno ili belo (ili crveno ili belo), mora se reći nešto: Srbi nisu svetski prvaci, a i oni su ispali i idu kući, niti su Srbi ekipa koja je pre deset godina objednila titulu evropskog i svetskog prvaka, a i oni su ispali i idu kući. Posle skandala mnogo većih od jednog piva i cigarete. Ovo je prvi put u istoriji da finalisti prošlog Mondijala ne stignu do eliminacione faze.

Tako zvuči malo lakše? Italija i Francuska ispali, ni Portugalci i Kristijano nisu sigurni… A mi?

Pa… Protiv Gane je bilo stvarno loše, ali smo posle pobedili jednu Nemačku, šta god ljudi mislili o toj utakmici. Rezultat je bio 1:0 za Srbiju, a pitajte recimo Murinja šta on misli o lepoti i kvalitetu fudbala u svojim pobedama.

E, onda je stigla Australija. Igralo se dobro – ali kada se promaši onoliko šansi, onda se ne ostaje na Svetskom prvenstvu. Kada ti se to desi na dve utakmice (Gana) i kada se prva odigra na onaj način – onda, na žalost, ni ne zaslužuješ. Toliko je jednostavno.

Naravno da se nerviramo i da smo hteli više, ali u ovom trenutku, ovo je naše mesto – bez obzira na Kejhilovu ruku.

Zato – dobrodošli kući, „orlovi“!