Posle prvog poraza u 2010. godini, opšte mišljenje u kampu srpske reprezentacije u tirolskim brdima je da bolji trenutak za rezultatski neuspeh nije mogao da se nađe. U odsustvu Dejana Stankovića, kojeg je selektor Radomir Antić odlučio da odmori, Nemanja Vidić je preuzeo ulogu kapitena na utakmici protiv Novog Zelanda, na kojoj „orlovi“ nisu igrali na nivou reputacije stečene tokom poslednjih godinu i po (0:1).

Nemanja Vidić potpisuje zastavu našim navijačima

Komandant srpske odbrane ne beži od istine, ali smatra da razloga za brigu nema, jer je do Mundijala ostalo sasvim dovoljno vremena da se fudbalski orkestar uštima i opet zasvira po starim notama.

– Iza nas je period napornog rada i sigurno je da nismo bili na nivou igara iz prethodnih utakmica i kvalifikacija. Verujem da ćemo već u narednim prijateljskim utakmicama biti bolji i pružiti igru kakva se od nas očekuje. Selektor će sigurno isprobati još neke formacije i dati šansu i drugim igračima.

Ali i to će sve biti samo pripremni mečevi, a naš cilj je Svetsko prvenstvo i da u Južnoj Africi budemo pravi – poručuje Nemanja Vidić.
Utakmicu protiv izuzetno motivisanih, na trenutke i suviše oštrih Novozelanđana, osim kapitena Stankovića, propustili su Miloš Krasić i Milan Jovanović zbog lakših povreda, Bane Ivanović je dobio dozvolu da otputuje u Srbiju zbog svadbe na kojoj je bio kum, a odlukom selektora u igru nije ulazio ni Vidićev partner iz sredine odbrane Aleksandar Luković.

– Sigurno da se osetio izostanak igrača koji predstavljaju okosnicu tima. S obzirom na tu okolnost, kao i činjenicu da smo u punom treningu, da se niko nije štedeo prethodnih dana, mislim da nismo loše odigrali. Lopta je dobro kružila, čuvali smo je sigurno u našem posedu, a samo nam je nedostajao završni pas.

Mreža „orlova“ zatresla se prvi put posle oktobarskog gostovanja u Litvaniji na kraju kvalifikacija i gotovo 400 minuta igre.

– Gol smo primili posle jedne od njihovih dugih lopti i pada koncentracije u našim redovima. Ali, kao i završni pas, i to će sve doći na mesto u narednim danima.

Po tome koliko su angažovani na treninzima, lako je uočljivo da je srpskim reprezentativcima motivacija na visokom nivou.

– I te kako! Imamo veliki motiv, svi su orni za rad, žestoko se trenira i iz ovih priprema i kontrolnih utakmica izaći ćemo bolji i jači. Poraz u ovom trenutku nije tako loš, ne treba se zavaravati, već otkriti greške i raditi na njihovom ispravljanju. Uveren sam da ćemo već protiv Poljske biti daleko bolji, a jasnu sliku koliko ova generacija vredi, daće Svetsko prvenstvo – poručio je Vidić.

ANTIĆEVI NOVITETI

PORED toga što su u reprezentaciju došli mlađi igrači, željni dokazivanja, Vidić kaže i da su zasluge selektora Antića za uspeh velike.

– Selektor je doneo novitete, igramo ofanzivnije, postižemo golove iz prekida, a disciplina u igri jedna je od najbitnijih stvari koju smo dobili s Antićem.

KRIVO OBEZBEĐENjE
NEMANjA Vidić je morao i da umiruje srpske navijače, koji su ulazili u teren, koškali se sa redarima, bacali baklje i dimne bombe. Kapiten je uzeo mikrofon i apelovao na već razularenu masu da se smiri, kako bi utakmica mogla da se završi. Ipak, Vidić pre svega ističe podršku sa tribina.

– Navijači su bili fenomenalni, pružali su nam podršku tokom celog meča i žao mi je što im nismo uzvratili pobedom. Istina, bilo je individualnih ispada koji nisu dobri, ali ne bi trebalo da generalizujemo, jer većina nije takva. Takođe, smatram da je i obezbeđenje zakazalo, nije ih bilo dovoljno da bi mogli da kontrolišu te pojedince koji su se neprimereno ponašali – kaže Vidić.

GROMOVNIK STANKOVIĆ

KAPITEN srpskog tima na najbolji način je pokazao koliko je bilo istine u informaciji „Ekipa“ da je njegov nastup na Mundijalu pod velikim znakom pitanja. Šteta je samo što dotični novinar francuskog lista, zadužen da prati kamerunsku reprezentaciju, nije bio na nedeljnom treningu „orlova“ u Leogangu. Da jeste, video bi kako Dejan hvata voleje i cepa mreže tokom igre na dva gola na skraćenom terenu. Ni kiša, koja je pljuštala, nije omela kapitena da postigne tri efektna pogotka sa distance.

– Sve je u redu, nemam nikakav problem i stvarno mi nije jasno otkud Francuzima informacija da mi je pukao mišić. Jesam bio u bolnici u Klagenfurtu, ali iz razloga da bih uradio detaljan lekarski pregled koji zahteva FIFA. Pošto sam se kasnije priključio ekipi nisam mogao da uradim medicinske testove sa drugovima u Beogradu, pa je petak po podne bio jedini mogući termin da to obavim. Nema veze, svi smo se slatko nasmejali na tu vest u francuskom listu – poručio je dobro raspoloženi Stanković.

Izvor: Novosti