Miroslav Ćiro Blažević, koji je tokom bogate trenerske karijere na Svetskom prvenstvu 1998. stigao do trećeg mesta sa reprezentacijom Hrvatske, na Mondijalu u Južnoj Africi bodriće „orlove“. “Očekujem da će ovaj šampionat planete biti pravi spektakl. Biće to nova epizoda u evoluciji fudbala”, uveren je Blažević.

Na pitanje na šta se odnosi ta evolucija, na taktičke varijante ili fizičku spremu igrača, Ćiro odgovara vrlo jasno:

“Najviše će se to odnositi na trčanje igrača, na njihovu agilnost i borbenost tokom svih 90 minuta. Moderna tehnologija nam omogućava i uvid u to koliku distancu su pojedinci pretrčali tokom utakmice, a ja sam uveren da će skoro svi premašiti 10 kilometara po odigranom meču”, smatra Blažević.

On ističe da treneri neće morati posebno da se brinu o motivaciji svojih izabranika tokom turnira u Južnoj Africi.

“Ne treba vam veći motiv od činjenice da igrate na Svetskom prvenstvu. Selektori će moći da se posvete taktičkim varijantama, novim konceptima, onome što najbolje odgovara ekipi kojom raspolažu”, kaže bivši strateg reprezentacija Hrvatske i BiH, a trenutno šef stručnog štaba ekipe Šangaj Šenhua.

O šansama Srbije na Mondijalu Blažević govori koristeći samo reči hvale.

“Moj prijatelj Antić ima sjajnu ekipu. Odličan je to izbor igrača, a odličan je i njihov trener. Njihove šanse su velike, a ja ću na ovom šampionatu sveta navijati upravo za Srbe”, otkriva Ćiro.

Naglašavajući da bi voleo da u nastavku karijere vodi neku veliku reprezentaciju, “poput Rusije koju bi mogao da odvede do svetskog trona”, Blažević se posle Srbije osvrnuo i na još jednog učesnika Svetskog prvenstva čija je država nastala raspadom SFRJ.

“Slovenija je napravila čudo u kvalifikacijama plasiravši se na Mondijal, ali se u fudbalu čuda ne dešavaju baš često. Njima će u Južnoj Africi biti prilično teško, ponajviše zbog toga što nemaju veći broj kvalitetnih fudbalera”, naglašava Ćiro Blažević.

Izvor: Blic