Posle poraza od Slovačke i konačnog neuspeha u kvalifikacijama za U21 EP, Ratomir Dujković podneće ostavku na mesto selektora mlade reprezentacije. Dujković je u šest mečeva protiv Hrvatske, Slovačke, Norveške i Kipra zabeležio po tri pobede i poraza uz gol razliku 9:9.

“Za neuspeh sam isključivo krivac ja, a ne igrači, i ostavka je logičan moralni čin da podnesem neopozivu ostavku”, istakao je Dujković.

“Došao sam na mesto selektora da ostvarim plasman na Evropsko prvenstvo, ništa nisam uradio i svakoj priči je tu kraj. Logično je da podnesem ostavku, jer sam za rezultate samo ja odgovoran, a ne igrači. Žao mi je što nisam uspeo da nastavim niz učešća na završnicama EP, ali takav je život”, rekao je Dujković.

Timska slika mlade reprezentacije Srbije, 2010

Jasno je da krivicu u porazu, kao i zasluge u pobedama ne pripadaju pojedincu, već da postoji kolektivna odgovornost. Dujković očigledno ne želi da se krije iza neuspeha iako bi analize i određena dešavanja skinula sa njega bar deo krivice.

“Svaki neuspeh se plaća, i tu stavljam tačku. Analize su potrebne samo kao određeni parametar za budućnost, a kad već govorimo o njoj ja neću voditi selekciju u preostala dva susreta protiv Hrvatske i Kipra. Samim ispadanjem završio sam misiju, verujem da bi bilo logično da moj naslednik vodi ta dva meča i tako stekne bolji uvid u igrački potencijal koji ima”, predlaže već bivši selektor “orlića”.

Srbija svakako ima potencijala, možda više nego bilo koja reprezentacija u kvalifikacijama. Međutim, naše mlade zvezde Rajković, Savić, Medojević, Fejsa, Tadić, Ljajić, Matić, Đuričić, Sulejmani, Aleksić i ostali imali su previše uspona i padova forme i problema sa povredama, pa Dujković skoro ni na jednom meču nije mogao da računa na najjači tim i njegov maksimum.

Dujković će ovih dana neopozivu ostavku predati i čelnicima FS Srbije. Odbor za Hitna pitanja će u svakom slučaju ovim dana imati pune ruke posla.

Ko će voditi mladu selekciju u mečevima protiv Hrvatske i Kipra 3. i 7. septembra, novo je pitanje za FS Srbije koji će u petak odlučivati i o sudbini selektora A tima.

Ukoliko se ne pronađe novi selektor za tri nedelje, možda će se šansa u tim utakmicama ukazati Dujkovićevom prvom pomoćniku Srđanu Vasiljeviću, treneru BSK iz Borče, ili će unapređen za stepenicu više biti Tomislav Sivić.

Povezane vesti