Košarka je moj život, ali mi je fudbal u krvi, prijatelj sam sa Antićem i jedva čekam 13. jun, kada ću da strepim pored televizora – kaže za „Blic“ Dušan Ivković, selektor košarkaške reprezentacije Srbije. Veruje u svog prijatelja i „orlove“: Dušan Ivković i Radomir Antić

Dusko Ivkovic i Radomir Antic

Proslavljeni stručnjak je pregrmeo mnogo velikih takmičenja, s kojih se uvek vraćao ovenčan slavom. Sada će kao gledalac, kako kaže, vatreno navijati za „orlove“ u Južnoj Africi.

Pa, kako izgleda kada odete na Mondijal, a država, narod i javnost od vas očekuju samo uspeh?

– Na velikom takmičenju može lako da se napravi korak unazad, ali naši fudbaleri su plasmanom u grupi ispred Francuske već napravili izuzetan rezultat. Svaka čast igračima, međutim svi priznaju i objektivno je tako, da najveće zasluge pripadaju Antiću, koji je stvorio autoritet i sa istim igračima koje su pre njega imali Klemente i Đukić odveo tim na Svetsko prvenstvo.

Dokle možemo da doguramo u Africi?

– Gde je sada naš nastavak? Prvi put se napravio dobar marketing, neki novi navijači dobili su nove idole – Stankovića, Vidića. Primećujem da je unutrašnjost, najveći izvoznik fudbalskih talenata, dobila konkurenciju u Beogradu. Imamo izuzetan skauting, Subotić i Kuzmanović su… deca koja su rasla van zemlje, to je dobra stvar. Blizu smo totalnog fudbala koji je nekad gajio slavni Ajaks.

Tvrdite da je poželjno stišati euforiju?

– Lopta, ipak, mora da se spusti na zemlju. Brine me što nije bilo oporavka igrača od naporne sezone, a svi tokom utakmice trče u proseku po 11 kilometara. Otuda i povrede Drogbe, Ferdinanda, Robena, Inijeste, pre toga Balaka, samo da se nama ne dogodi nešto slično do nedelje… Ne raduju me rivali u grupama, protiv Gane na premijeri moramo da damo maksimum, sa Australijom je prvi uslov pobeda, ali ona može da bude i nedovoljna, dok će duel sa Nemačkom biti najlakši.

Imate ljubimca među našim igračima?

– Dejan Stanković je lider, iskusan, nije samo kapiten. Imamo dobre individualce, sigurno najbolju skakačku liniju, lako možemo da postignemo gol iz prekida. Važan je timski duh. Pročitao sam dobru izjavu Branislava Ivanovića, koji je rekao da treba izginuti na terenu za Srbiju. To je ta izuzetno dobra atmosfera koja nas krasi jer euforija može da odvede u drugu krajnost i da donese opterećenje. Uživajmo što će Srbija igrati na Svetskom prvenstvu.

Rekli ste da vam je fudbal u krvi?

– Volim ga od malih nogu, kada sam navijao za moj Radnički, „majstore sa Dunava“ za koji su igrali moji prijatelji sa Crvenog krsta. Potom i za „Partizanove bebe“, braću Čebinac, Miladinovića, Šoškića…

Ko je favorit u Južnoj Africi?

– Kao što u klupskom fudbalu navijam za Mančester junajted, tako od reprezentacija navijam za Brazil odavno, Španci prete, dok ne znam šta su hteli Argentinci sa Maradonom na klupi. Nije mi jasan taj potez.

Imate ljubimce među svetskim asovima i trenerima?

– Dopada mi se kontrola sredine terena Barselone, Gvardiola je trener koji ove sezone nije osvojio Ligu šampiona, ali umeće niko ne može da mu ospori. Mesi je taj koji pravi razliku, međutim on sam nije dovoljan.

Šta biste poželeli Antiću i reprezentativcima?

– Nažalost, nisam stigao da odem do Kovilova, stare košarkaške baze, iako sam obećao mom prijatelju da ću mu poželeti srećan put. Kasnije nisam hteo da dosađujem, bio je u gužvi. Ma, ne ljuti se on, zna da sam uz njega. Idemo utakmicu po utakmicu, pobedu po pobedu, želim im svu sreću i samo napred „orlovi“ – poručio je Ivković.

Izvor: Blic

Povezane vesti