Imali smo čast da napravimo intervju sa našim potencijalnim reprezentativcem Damirom Kahrimanom, koji svakako spada u glavne kandidate za mesto golmana reprezentacije Srbije. Njegov put do reprezentacije nije bio lak, ali uloženi trud se isplatio…

Da upoznamo naše čitaoce sa vašom karijerom. Sve je počelo u Fk Zemun i Javoru iz Ivanjice. Na sebe ste pažnju javnosti ozbiljnije skrenuli kada ste postali čuvar mreže Novosadske Vojvodine. Kako se vi sećate dana i utakmica provedenih u ova 3 navedena kluba?

Tačnije sve je počelo u Slobodi iz Užica. Iz Slobode prelazim u Javor i počinjem da branim u drugoj ligi. Bio sam mlad i zahvalan sam ljudima u klubu, a naročito Radovanu Ćurčiću i Goranu Mariću što su mi tada ukazali poverenje. Uz jako dobar rad, dosta sam napredovao u Javoru. Pojavilo se interesovanje fk Zemuna, tačnije trenera Gorana Čumića, koji je isto tako imao udela u mojoj karijeri. Odlazak u Vojvodinu je bio samo “šlag na tortu”, nagrada za dotadašnji rad. Tu je usledio poziv selektora Djukića i odlazak u Holandiju, dalje znate… Sve u svemu dve lepe godine u Vojvodini- priseća se naš potencijalni reprezentativac.

Damir Kahriman(foto: Sk Tavrija)

 

Kao što ste već spomenuli, postali ste čuvar mreže mlade reprezentacije Srbije. To prvenstvo 2007 za mlade sigurno je bilo veliko iskustvo za vas i sigurno nosite lepe uspomene sa njega…

Naravno sve mi je to ostalo u lepom sećanju i drag mi je taj uspeh, mada mislim da je to ostalo u senci i da bar u Srbiji taj uspeh reprezentacije nije dostojno ispraćen-primećujemo da je Damir bio razočaran tom činjenicom.

Hvala vama što me podsećate na te lepe trenutke! –inače na tom Evropskom prvenstvu se naš reprezentativac našao u idealnom timu prvenstva!

Već sledeće godine(2008) zabeležili ste svoj prvi nastup za seniorsku reprezentaciju Srbije pod tadasnjim selektorom Miroslavom Djukićem. Bila je to prijateljska utakmica sa reprezentacijom Makedonije koja je završena rezultatom 1:1. Bez obzira na to što je bila prijateljska utakmica, svakako je to bilo, pretpostavljamo, nešto što svaki fudbaler želi da okusi, da obuče dres svoje zemlje…

Nema veze što je bila prijateljska utakmica, velika je čast i zadovoljstvo nastupati za nacionalni tim, znajući pritom da sam prošao sve selekcije reprezentacije, time je bila zaokružena ta priča! Što ja volim da kažem: reprezentacija je moja prva kuća! Uvek se rado odazivam pozivu za nacinalni tim, sa velikim zadovoljstvom!

Javnost vas je malo zapostavila nakon odlaska u Turski fudbalski klub Konjaspor. Usledio je godinu dana kasnije(2009) i povratak u našu ligu, u redove Rada pa potom Javora iz Ivanjice. Kako vi vidite taj kratak izlet u inostranstvo i povratak u našu ligu, kao i razliku izmedju Turske i Srpske lige?

Što se fudbala u Turskoj tiče, bio sam prezadovoljan! Imao sam dobar rad i priliku za napredovanje! Nažalost izdešavale su se neke nepredvidjene stvari: promena čitave strukture u klubu dovela je do toga da nisu više računali na mene i iz tog razloga na sopstvenu inicijativu raskinuo sam ugovor i vratio se u Srbiju. Želeo sam da branim a ne da stagniram u inostranstvu!- priseća se ove odluke Damir.

Povratak u Srbiju mi uopšte nije bio problem, želeo sam da povratim kontinuitet! U fk Rad takodje sam imao jako dobrog trenera golmana Milana Stojkovića i rad sa njim mi je puno značio. I onda sve iz početka Javor i reprezentacija…

Damir Kahriman(foto: Sk Tavrija)

 

Kao što rekoste, svojim nastupima u Javoru skrenuli ste pažnju selektora na sebe i našli ste se ponovo u užem izoboru za jedinicu dresa „Orlova“. Kako vi vidite šanse naše reprezentacije u predstojećim mečevima i sami plasman na Evropsko prvenstvo 2012 koje se održava u Poljskoj i Ukrajini?

Imamo relane šanse da se plasiramo, što se ja svim srcem nadam da će i biti!

Dali se potajno nadate da budete čuvar mreže u predstojećim mečevima i kasnije, ukoliko naša reprezentacija uspešno prebrodi kvalifikacije za Evropsko prvenstvo?

Tu nadu niko ne može da mi oduzme! Naravno da se nadam da ću imati priliku da budem čuvar mreže u narednim mečevima i trudiću se samo svojim napornim radom da se na tom mestu zadržim što duže! –samouveren je naš dvadesetšestogodišnji reprezentativac.

Na kratko da spomenemo žreb za kvalifikacije za svetsko prvenstvo 2014 u Brazilu. Naša reprezentacija je u grupi sa: Velsom, Makedonijom, Škotskom, Belgijom i Hrvatskom. Vaš kratak komentar o grupi i šansama naše reprezentacije u istoj?

Rano je za bilo kakve komentare. Prvo da se plasiramo na Evropsko prvenstvo pa ćemo posle o kvalifikacijama za svetsko prvenstvo i protivnicima u grupi.

Damir Kahriman(foto: Sk Tavrija)

 Stigli smo i do vašeg sadašnjeg kluba. Reč je o Ukrajinskom prvoligašu Tavrija iz Simferopolja, timu koji je prošle sezone zauzeo 7 mesto u Ukrajinskoj ligi, ispred našoj javnosti poznatijeg kluba, Metalurga iz Donjecka. Kako vam je u Ukrajini prvenstveno? Grad, klub, ciljevi za ovu sezonu koja je već počela i posle 4 kola vaš klub se nalazi na deobi 7 mesta… Inače da napomenemo našim čitaocima da u svom sadašnjem klubu imate i dva Srbina za saigrače: nekadašnji reprezentativac i igrač Železnika Slobodan Marković i Željko Ljubenović nekadašnji fudbaler Hajduka iz Kule

Brzo sam se uklopio zahvaljujući igračima iz Srbije, puno su mi pomogli, ali i sam ukrajinski jezik je dosta sličan našem i trudim se da ga što više naučim! Simferopolj je mali i miran grad, jako lepa sredina za porodicu što meni jako prija. Mogu reći da je golmanima iz Srbije vrata Ukrajinskih klubova otvorio Vladimir Dišljenković svojim nastupima u Ukrajini. Cilj ove sezone je izlazak u Evropu, što nam prošle sezone nije pošlo za rukom- delio nas je samo bod od Evropskih takmičenja, i nadamo se da ćemo ove sezone biti medju prvih šest na tabeli čime bismo ispunili zacrtan cilj.-inače Damir je na svakoj utakmici ove sezone bio u prvih jedanaest svog tima i sačuvao na 2 od 4 meča svoju mrežu.

 Zahvaljujemo vam se što ste izdvojili malo vremena za naše čitaoce i nas i nadamo se da ćete uspešno nastaviti sa nastupima kako za svoj sadašnji klub tako i u dresu „Orlova“ koji ćete nadamo se u budućnosti još dosta puta nositi…

Hvala i vama! Veliki pozdrav vama i čitaocima sajta beliorlovi.rs!

Još jednom puno sreće i nadamo se da ćemo se ponovo čuti samo sa drugom temom tada, a nadamo se da će naslov tada glasiti „Orlovi izborili plasman na Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini“!

(Beli Orlovi, D. Jevremović; Foto: SK Tavrija)