Francuska će organizovati Evropsko prvenstvo u fudbalu 2016. godine odlučio je Izvršni komitet Evropske fudbalske unije (UEFA) na sastanku u Ženevi, a prenosi Beta.

Euro 2016 u Francuskoj

Francuska je važila za najozbiljnijeg kandidata za dobijanje organizacije što se na kraju i obistinilo. Ambicioznoj Turskoj su se davale dobre šanse, dok je Italija bila autsajder. Tako će posle 1984. godine „trikolori“ još jednom biti domaćini najboljim evropskim reprezentacijama, a te godine je selekcija predvođena Mišelom Platinijem i osvojila titulu.

Na Evropskom prvenstvu 2016. godine po prvi put će učestvovati 24 reprezentacije pa će za mesec dana biti odigrana čak 51 utakmica u borbi za trofej. Utakmice će biti igrane u 11 gradova i to u Parizu, Lionu, Bordou, Lansu, Lilu, Nansiju, Marseju, Nici, Strazburu, Sent Etjenu i Tuluzu. Za ovu priliku biće izgrađena četiri nova stadiona, dok će sedam doživeti drastičnu modernizaciju.

Francuska je već bila domaćin EP 1960. i 1984. godine, a pre 26 godina je osvojila tilulu prvaka. Francuzi su u dva navrata, 1938. i 1998. godine, bili domaćini Svetskog prvenstva.

Sledeći kontinentalni šampionat u fudbalu održaće se 2012. godine, a domaćini su Poljska i Ukrajina.

Misel Platini izlaci Francusku kao domacina EP 2016

Povezane vesti