Borbu za mesto na Evropskom prvenstvu 2012. godine između fudbalskih reprezentacija Srbije i Severne Irske u petak će na Marakani gledati redari, policajci, novinari i dvestotinak gostujućih navijača. Ostali će zahvaljujući incidentu u Đenovi ostati kod kuće.

Kako onda pomoći srpskom timu da oseti da ga pravi navijači nisu napustili?! Kako sprečiti scenario kojeg se pribojava Milan Jovanović (“Plašim se da se ne uspavamo pred praznim tribinama”, p.a.)? Da li je moguće poput Hudinija pred očima igrača stvoriti “sliku i ton” sa tribina?

Zoran Laković, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije, smatra da je izostanak navijača veliki hendikep, ali da deo ekipe iz nacionalne kuće fudbala nije sedeo skrštenih ruku.

– Znam da ljudi iz agencije “Plavi, plavi” već mesec dana smišljaju način kako da pomognu reprezentativcima da se bolje osećaju na “Marakani”. Mislim da je bila ideja da se napravi velika zastava sa nacrtanim navijačima koja bi prekrila jednu tribinu. Ne mogu da vam potvrdim da je to konačan scenario, ali svakako spremaju neko iznenađenja. Što se tiče muzike i bilo kakvih zvučnih efekata, važe pravila kao i za bilo koju drugu utakmicu. Dakle, ne sme da se kao u NBA ligi seče igra – rekao je Zoran Laković.

Kada se već bavimo režijom, onda je bilo logično da u pomoć pozovemo profesionalca. Reditelj Dejan Mijač, osvedočeni fudbalofil, smatra da koreografija, zvučni efekti ili bilo koji drugi vic ne mogu da nadoknade odsustvo publike.

– Nijedan surogat ne može da zameni publiku. Nema tog štosa koji može da dočara atmosferu punih tribina. Na ovaj način možemo da odemo u drugu krajnost, da praktično amnestiramo one koji prave nerede na stadionu. To je kao da neko kaže: “OK, vi se zavitlavate, a mi ćemo da uzvratimo zavitlavanjem”. Treba prihvatiti činjenicu da navijači moraju da se ponašaju kao i fudbaleri. Dobiješ žuti, potom crveni i kazna mora da se odradi. Publika koja voli reprezentaciju treba da se ponaša po pravilima – stav je Dejana Mijača.

I tako dok mi smišljamo način kako da oraspoložimo igrače, osim što će kao i pred svaku utakmicu slušati “Marš na Drinu”, navijači Irske se spremaju za dolazak u Beograd. Stiven Grandž, oficir za bezbednost FS Severne Irske, rekao je pred put u Srbiju da je saradnja sa policijom bila veoma korektna.

– Mi smo tražili da nam vlasti u Srbiji garantuju da će naši navijači biti bezbedni i dobili smo potvrdan odgovor. Navijači Irske, njih 240, u jednoj grupi biće prevezeni na utakmicu pod policijskom pratnjom – rekao je Grandž.

Navijači su dobili i uputstvo Forin ofisa kako da se ponašaju u Beogradu. U njemu piše da će na ulasku na stadion biti obavljena kontrola, te da će biti oduzeti upaljači, kovanice i pirotehnika. Oko stadiona će biti raspoređene policijske snage.

Ceh divljaštva u Đenovi

Prekinuta utakmica sa Italijom u Đenovi umalo je u takmičarskom smislu došla glave „orlovima“. Postojala je opasnost da Srbija bude izbačena iz kvalifikacija, ali i poslednja opomena pred ovaj čin nije bila posebno blaža.

Disciplinska komisija UEFA odlučila je da prekinutu kvalifikacionu utakmicu Italija – Srbija za Evropsko prvenstvo 2012. godine u Ukrajini i Poljskoj registruje službenim rezultatom 3:0 za domaće “azure”, naša selekcija je kažnjena i sa jednom utakmicom igranja bez prisustva publike (Severna Irska), plus još jednu uslovno na dve godine, a Fudbalskom savezu Srbije je izrečena novčana kazna od 120.000 evra.
Mišel Platini, predsednik UEFA, nedavno je poslao poslednje upozorenje Srbiji: „Ili se izborite sa huliganima ili ćete biti izbačeni iz naših takmičenja!“.