Najbolja futsal selekcija Srbije dobila je na žrebu u Nionu protivnike u kvalifikacijama za Prvenstvo sveta 2012.godine čiji će domaćin biti Tajland (02. – 16.novembar 2012). Izabranici selektora Ace Kovačevića svrstani su u grupu 3 čiji će domaćin i organizator biti Slovenija, a protivnici će nam biti još futsal tim Izraela, kao i najbolja selekcija iz preliminarne grupe A (Moldavija, Gruzija, Jermenija ili Malta). Kvalifikacione grupe biće na programu od 14. do 19.decembra ove godine, a preliminarna runda sa 20 najslabije rejtingovanih reprezentacija odigraće se od 19. do 23.oktobra.

Futsal reprezentacija Srbije

Po dve najbolje prvoplasirane selekcije iz svih sedam kvalifikacionih grupa izboriće plasman u plej-of (mart i april 2012.). Sedam pobednika plej-ofa predstavljaće Evropu na Prvenstvu sveta u novembru naredne godine na Tajlandu.

Srbija je, uoči izvlačenja grupa u sedištu UEFA, imala veoma dobru poziciju, jer je svrstana u najjači šešir i time izbegla najveće futsal velesile u Evropi, a nakon žreba selektor Kovačević i njegovi najbliži saradnici izrazili su zadovoljstvo i umereni optimizam kvalifikacionom grupom u Sloveniji:

Ispunila nam se želja da ne putujemo u Azerbejdžan i generalno možemo biti zadovoljni žrebom. Na papiru smo čak i favoriti grupe, ali Slovenci sigurno gaje velike ambicije kao domaćini, a takođe imaju i vrlo kvalitetan tim. Na poslednjem Prvenstvu Evrope smo ih pobedili sa 2:0, ali od tada smo i mi i oni izmenili i podmladili reprezentaciju. Naš duel trebalo bi da odluči o prvom mestu u grupi, jer je Izrael objektivno slabijeg kvaliteta, kao i selekcija koja će doći iz preliminarne runde, najverovatnije Gruzija. Ipak, kao i mnogo puta ranije, sve će zavisiti najviše od nas samih jer smo do sada dokazali da možemo svakoga da pobedimo, ali i da sami sebe dovedemo u problem. Sada imamo dobru poziciju, jer ukoliko budemo prvi u grupi čeka nas lakši rival u baražu, ali o tom potom. Preostaje nam da se dobro pripremimo i pokušamo da ostvarimo najveći uspeh u istoriji srpskog futsala i da se posle tri uzastopna evropska prvenstva plasiramo i na prvenstvo sveta 2012.godine – naglasio je Aca Kovačević.

Do kvalifikacionog turnira u Sloveniji, naša futsal selekcija će odigrati najmanje četiri prijateljske utakmice, a već su dogovoreni dueli sa Makedonijom u gostima (datumi će biti utanačeni naknadno), dok su potencijalni rivali još Rumunija ili Mađarska.

Našu futsal selekciju uskoro očekuje još jedan važan žreb, 9.septembra u Zagrebu, kada ćemo saznati protivnike na finalnim turniru Prvenstva Evrope, čiji je domaćin Hrvatska u januaru sledeće godine.

KVALIFIKACIONA RUNDA ZA SP 2012.

(Termini grupa od 14. do 19.decembra 2011.)

Grupa 1: Španija, Belgija, BOSNA I HERCEGOVINA, Druga najbolja drugoplasirana selekcija iz preliminarne runde.
Grupa 2: ITALIJA, Rumunija, Poljska, Pobednik preliminarne grupe B.
Grupa 3: Srbija, SLOVENIJA, Izrael, Pobednik preliminarne grupe A.
Grupa 4: PORTUGAL, Slovačka, Litvanija, Najbolja drugoplasirana selekcija iz preliminarne runde.
Grupa 5: Ukrajina, AZERBEJDŽAN, Hrvatska, Pobednik preliminarne grupe E.
Grupa 6: ČEŠKA, Belorusija, Holandija, Pobednik preliminarne grupe B.
Grupa 7: Rusija, MAĐARSKA, Kazahstan, Pobednik preliminarne grupe C.

PRELIMINARNA RUNDA (Termini grupa od 19. do 24.oktobra 2011.)

Grupa A: Moldavija, GRUZIJA, Jermenija, Malta.
Grupa B: Grčka, Andora, BUGARSKA, Norveška.
Grupa C: LETONIJA, Kipar, Engleska, San Marino.
Grupa D: Finska, Turska, Albanija, ESTONIJA.
Grupa E: MAKEDONIJA, Francuska, Crna Gora, Švajcarska.

(Velikim slovima označeni su domaćini mini turnira).

Izvor: FSS