Pažljivo je Marko Pantelić, napadač Olimpijakosa, pratio fudbalska zbivanja na početku juna, jer je Srbija isprobavala novi tim na gostovanju u Južnoj Koreji (1:2) i Australiji (0:0), dok su ostale reprezentacije iz kvalifikacione grupe C igrale utakmice za Evropsko prvenstvo 2012. godine.

„Pogledao sam obe utakmice “orlova” i mislim da one nisu pravi pokazatelj snage našeg nacionalnog tima. Prvo zato što je kraj sezone i svi su umorni, zatim jer je bilo mnogo novajlija koje nisu igrale zajedno i na kraju jer je put bio dalek. Siguran sam da će Srbija izgledati drugačije kada se nastavi borba za bodove“, rekao je Marko Pantelić.

Čini se da su na turneji najviše nedostajali golovi?

„Momci su korektno odigrali, selektor je imao priliku da vidi na koga može da računa, a Dejan Stanković je još jednom pokazao da je pravi kapiten jer je posle naporne sezone vodio tim na dugo putovanje. Rezultati nisu toliko bitni, mada je moglo da bude i bolje da su udarci Stankovića i Kuzmanovića prevarili golmana Australije, odnosno da je upalila akcija Petrovića protiv Korejaca. Videlo se u prvom meču da su Korejci svežiji, raspoloženiji za igru, a verovatno su želeli i da nam se revanširaju za prošli poraz u Londonu“.

Srbiji su uvek bile važne i prijateljske utakmice?

„Jesu, u pristupu ne bi smelo da bude razlike. Međutim, kada se promeni pola ekipe, onda se ne može očekivati blistava igra. Nama će najvažnija utakmica biti ona u avgustu kada nas Rusi budu testirali. Nakon nje se nastavljaju kvalifikacije i nas čeka gostovanje u Severnoj Irskoj“.

U isto vreme, Italija, Slovenija, Estonija i Farska Ostrva igrali su za bodove, bilo je i iznenađenja?

„Farani su iznenadili Estonce i često sam se tokom kvalifikacija pitao kada će doći trenutak da Estonija padne. Oni su mogli da nam prave ozbiljne probleme, da su pobedili Farska Ostrva, imali bi dva boda više od nas. Njihovi porazi od Italije i Farana idu nama u korist“.

Slovenci i Italijani su očekivano pobedili, kakav će biti rasplet na jesen kada kvalifikacije uđu u završnicu?

uvek spreman da brani boje Srbije

„Verujem da ćemo sa Slovenijom da vodimo direktnu trku za drugo mesto i odlazak u baraž. Oni sada imaju tri boda više, igrali su sa Farskim Ostrvima, sa kojim mi tek treba da igramo, i nama i njima ostaje utakmica sa Italijom, s tim što Slovenija igra u gostima… U našem međusobnom duelu bilo je 1:1 u Beogradu, tako da verujem da će nas u baraž odvesti jedan postignut gol u Sloveniji, naravno uz remi ili pobedu“.

Da li i vi kao i vaš kum Dejan Stanković mislite da bi plasman na Evro 2012. bio veći uspeh od odlaska na Mondijal u Južnu Afriku.

„U Južnu Afriku smo krenuli pobedama, imali smo navijače iza sebe i sve je išlo kako treba, a setite se kako je bilo na početku kvalifikacija za Evro 2012. Imali smo mnogo problema, bili smo takoreći na dnu. I sada smo se vratili. Korak po korak smo dokazivali da ništa nije izgubljeno, čak i kada su nas najrođeniji otpisali. Iz te perspektive jasno je da bi odlazak u Ukrajinu i Poljsku bio veliki uspeh, mada ne treba potceniti ni rezultate koje smo ostvarili u borbama za Mondijal. Mislim da je sada najvažnije da se prvo izborimo za drugo mesto u grupi, a onda u baražu šta nam bog da. Ova generacija zaslužuje da veže dva velika takmičenja“.

Izvor: BlicSport