„Karadžić 2009”: Antić stvorio dobru atmosferu u srpskom fudbalu. – „Karadžić 2010”: Ovo je fijasko, revidiraćemo ugovor i smanjiti platu selektoru. – Šta su govorili Stepanović i Živadinović…

karadzic i antic

Domaća fudbalska javnost se praktično raspolutila u ocenjivanju učinka naše fudbalske reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi. Selektor Radomir Antić je na konferenciji za novinare u Beogradu izjavio da naše učešće na Mundijalu nije doživeo kao neuspeh, iako smo ispali u prvom krugu, ponovivši ono što je apostrofirao nakon neočekivanog i nesrećnog poraza od Australije: da je fudbal bio nepravedan prema nama.

Iako se činilo da je srpski tim sve vreme krasilo veliko jedinstvo, a i Antić je naglasio da nije bilo nijednog incidenta tokom mesec dana, koliko su bili zajedno, ocena predsednika Fudbalskog saveza Srbije Tomislava Karadžića da smo doživeli fijasko, izazvala je još više nedoumica i sumnji.

Prijavite se kao saradnik sajta BeliOrlovi.rs

I u samoj Srbiji, pre i posle utakmica protiv Gane, Nemačke i Australije, javljali su se mnogi i stručni i nestručni, neki su olako davali prognoze, a posle ispadanja naše reprezentacije nisu utihnuli, nego su, naprotiv, postali još glasniji, štiteći ili, što je češće, žestoko se obrušavajući na Antića, pa i Karadžića, označivši ih za glavne krivce za naše (ne)realne ambicije.

„Politika” zato podseća na izjave Antića i Karadžića, koje su dali pre i posle Mundijala, ali i naših iskusnih stručnjaka, Dragoslava Stepanovića i Milana Živadinovića, koji su bili među najvećim kritičarima.

Posle žreba za Svetsko prvenstvo, održanog 5. decembra prošle godine, Antić je rekao:

– Bez obzira na jačinu rivala u grupi, smatram da imamo realne šanse da se domognemo osmine finala.

A nešto kasnije, 19. maja ove godine, nepunih mesec dana pre odlaska za Južnu Afriku, Antić je još više širio optimizam:

– Volim izazove, takmičenja, ali ovaj nastup na Mundijalu mora da bude nešto posebno kako bismo udarili pravi pečat na afričkom polju.

Posle poslednje provere i pobede protiv Kameruna na stadionu Partizana, na ispraćaju za Južnu Afriku, Antić je naciji poručio:

– Radomir nikada nije bio konformista i nikad se nije zadovoljavao malim stvarima. Mislim da sam bio jasan.

Karadžić sada najavljuje da će revidirati Antićev ugovor, da će da smanji platu selektoru pošto smo ispali već posle prvog kruga, a evo šta je govorio 5. oktobra 2009, posle sednice Izvršnog odbora FSS, kada još nismo bili obezbedili plasman na najveći ovogodišnji sportski događaj.

– Uvereni smo da ćemo otići na prvenstvo sveta, a bez obzira na to šta ćemo uraditi u Južnoj Africi, naša je želja da Antić ostane na mestu selektora, jer je pod njegovim vođstvom stvorena izuzetno dobra atmosfera, ne samo u nacionalnoj selekciji, već u celokupnom našem fudbalu.

Evo, i šta je Tomislav Karadžić izjavio nakon saznanja ko će nam biti rivali u Južnoj Africi:

– Grupa je realna, imamo šanse da se borimo i za prvo mesto. Nikoga ne potcenjujemo, nikoga se ne plašimo…

Pre prve utakmice protiv Gane bivši selektor SR Jugoslavije i nekadašnji trener Crvene zvezde Milan Živadinović je izjavio:

– Nema potrebe da se bojimo Gane. Sve sem pobede od dva gola razlike smatrao bih neuspehom, jer smo bolji od njih. Ono što sam mogao da vidim jeste da su se igrači prilično ugojili. Biću malo grub, pravi su mesarski proizvod. Ubeđen sam i da je atmosfera u ovoj afričkoj selekciji veoma loša. Zato Gani neće pomoći ni vračevi.

Posle poraza od Australije i poslednjeg mesta u D grupi naše selekcije, Živadinović nije krio ogorčenje:

– Ovo je katastrofa i smrt srpskog fudbala. Dvadeset godina nam se ponavljaju iste stvari. Mislio sam da je ova generacija posebna, ali sam se prevario. Država mora da reaguje, da kaže narodu istinu, jer mi je naroda najviše žao.

Posle poraza na startu od Gane, koja je pod stručnim vođstvom Srbina iz Čajetine Milovana Rajevca stigla do četvrtfinala, Dragoslav Stepanović je iz Nemačke poručio da nemamo šta da tražimo protiv trostrukog svetskog prvaka, tima koji igra „fudbal 2050. godine”.

– Uspeh protiv Nemačke je nemoguća misija – kazao je za „Politiku” Stepanović.

Nešto kasnije, on je za Blic prognozirao da ćemo pobediti Australiju s 2:0 i opet je pogrešio, a konačan epilog „orlova” je ovako prokomentarisao:

– Očekivao sam da pobedimo Ganu i Australiju, a da u duelu s Nemcima pokušamo da osvojimo bar bod, mada ne bi bilo strašno ni da izgubimo. Međutim, sve je bilo obrnuto. Odigrali smo dva dobra i četiri loša poluvremena, a to je malo za plasman u osminu finala.

Izvor: Politika

Povezane vesti