Nakon sastanka, IO FSS održao je konferenciju za novinare u hotelu „Hayat“. Tom prilikom, predsednik Karadžić je rekao da Platini simpatiše FSS, te da će se večiti derbi odigrati kako je i planirano – 23.oktobra.

Kao što se i očekivalo, vođe srpskog fudbala okrivile su organizatora meča – Italijane, jer nisu preduzeli odgovarajuće mere zaštite, iako su bili opomenuti od strane FSS.

Predsednik FSS je najavljivao kako će reći imena organizatora ovih zlodela, no to se nije desilo. On je rekao da je to posao državnih organa i da se oni time bave.

Kakva će kazna biti za Srbiju saznaće se 28. oktobra, a kazne mogu biti od novčanih do diskvalifikovanja iz kvalifikacija. No prije toga, 18. oktobra, FSS će imati sastanak sa predstavnicima UEFA-e.
Na tom sastanku oni će predočiti dokaze o tome da su na vreme upozorili delegata prekinute utakmice i organizatora. FSS se nada da će višedecenijsko prijateljstvo između Platinija i Ivana Ćurkovića imati značaja u donošenju odluka UEFAe.

Pored novinara, na konferenciji je bilo prisutno i obezbeđenje. Ipak, komesar za bezbednost FSS, Milivoje Mirkov je istakao da se ovakvi neredi ne bi desili u Beograd, ili Srbiji uopšte. On  nije želeo da komentariše kako su „navijači“ mogli da uđu u autobus i napadnu reprezentativce, ni gde su bili članovi obezbeđenja u tom trenutku.

Generalni sekretar FSS Zoran Laković se nadovezao i istakao da je za organizaciju utakmice Srbija – Slovenija bilo angažovano 2.000 policajaca i 800 stjuarta na stadionu i da se odlučnost srpske policije videla na samom početku meča kada je bilo sitnijih problema.

„U Đenovi je bilo 400 policajaca i 200 stjuarta. Pa, da li je to dovoljno posle svih naših upozorenja!?“, primetio je Laković.

Nakon svih problema koji su se desili u Đenovi, večiti derbi je bio pod znakom pitanja. Čelnici FSS su saopštili da večiti derbi, ipak, neće biti otkazan.

„Predstavnici Crvene Zvezde i Partizana su odlučni da se derbi odigra. Ako bi se derbi otkazao ili igrao bez publike, sumnja o redu i miru u FSS i državi bi bila još veća. Mi sve držimo pod kontrolom i derbi će se odigrati 23.oktobra, kako je i planirano.“, kazao je Karadžić.

Da li će Srbija i srpski fudbal pobediti zlo, ostaje da se vidi na dva ispita. Prvi je 23.oktobra kad će se odigrati večiti derbi, a drugi pet dana kasnije, kada će UEFA doneti sud kazni.

Autor: Mirjana Petković