Ponekad treba imati i sreće. Dok smo se uoči otvaranja Svetskog prvenstva probijali nekih 100 minuta do stadiona „Soker siti“, rutom koju smo do prekjuče prelazili za 25 minuta (saobraćaj je bio u kolapsu, da vozač autobusa nije izvodio vratolomije i išao suprotnom trakom, ko zna kad bismo stigli), videh na prvom sedištu jednog kolegu kako pravi intervju sa čovekom do sebe. Diskretno pogledam akreditaciju dotičnog i vidim da piše Fernando Kirarte.

bora milutinovic

– A Srbija, kao moj trener Bora Milutinović. Sjajan trener i sjajan čovek. Imao sam sreću da me trenira, kao i da radim s njim jer sam mu 1990. bio pomoćnik u reprezentaciji Meksika, ali nismo završili posao jer su ga smenili.

O Bori je i bez pitanja u dahu rekao i sledeće:

– Nisam sreo čoveka koji tako lako sklapa prijateljstva. Njegova komunikacija s ljudima je neverovatna, valjda mu i poznavanje pet-šest jezika pomaže da se snađe u svakoj situaciji. Izuzetno je otvoren. Veoma voli fudbal, to mu nije samo posao, već pasija, strast. On je mnogo zadužio meksički fudbal, naše četvrtfinale 1986. i ispadanje na penale od Nemaca obeležilo je jednu epohu. Može se reći da je Bora promenio meksički fudbal.

Kirarte u Južnoj Africi radi kao komentator poznate meksičke TV kuće „Televisa“. Pratiće pre svega utakmice Meksika, a o svojim naslednicima u nacionalnom dresu, koji je oblačio 45 puta i dao pet golova, dva od njih na Mundijalu 1986, kaže:

– Imamo dobar tim. Meksiko nikada ranije nije imao devet fudbalera u Evropi. Igranje u evropskim ligama znači mnogo.

Pitam za zvezde tima, osim Rafe Markeza koji igra u velikoj Barseloni:

– Ima više zanimljivih igrača, pre svih Karlos Vela, zatim Andres Gvardado, Karlos Salsido. Ipak, rekao bih da je glavni kvalitet snaga ekipe. Ranije smo imali dobre pojedince, a sad imamo dobar tim. Verujem da imamo šanse za dobar plasman.

Na pitanje o favoritima, naš sagovornik kaže:

– Brazil je uvek favorit. Meni se jako dopada Holandija, potom slede Nemačka i Engleska koju je Kapelo doveo u red, a moj peti favorit je Argentina, ali samo pod uslovom da bude verna svom stilu.

Kirarte je igrao u Ćivasu, Atlasu i Univerzidad Gvadalahara, a trenirao je Santos Lagunu, Atlas i Haguarse. Ljubazno se raspitivao o srpskoj reprezentaciji.

Izvor: Blic