Da li je mogiće predpostaviti ko će pobediti na Svetskom Prvenstvu u fudbalu i kojom metodom je najlakše izračunati ko ima najviše šansi za pobedu? Ovo je tema kojom se svake četiri godine bave najveći istraživački centri, a evo do čega je došla ugledna kuća PricewaterhouseCoopers.

FIFA Svetsko Prvenstvo 2010 Juzna Afrika grb

Kada je u pitanju prognoziranje pobednika Svetskog prvenstva u fudbalu, faktor bogatstva se nalazi iza faktora lokacije takmičenja i tradicije.

• Brazil najverovatniji pobednik Svetskog prvenstva 2010

• Engleska bi napravila uspeh ako prođe četvrt-finale

• Afrički timovi bi mogli da iskoriste prednost igranja na domaćem terenu

Bogatije zemlje, generalno uzevši nisu uspešnije u fudbalu od svojih siromašnijih takmaca, kaže se u istraživanju koji je sačinio PricewaterhouseCoopers (PwC).

Brazil prema statistikama zasnovanim na trenutnom FIFA rangiranju reprezentacija i dosadašnjim rezultatima na Svetskim prvenstvima, ima najveće šanse da osvoji ovogodišnje Svetsko prvenstvo dok bi za Englesku bio uspeh ako prođe četvrt-finale.

U PricewaterhouseCoopers-ovom istraživanju „Šta nam ekonometrija kaže o uspešnosti na Svetskom prvenstvu“ se kaže da nema značajne veze između nivoa prosečnog prihoda (BDP po glavi stanovnika) i uspešnosti na prvenstvu. Zemlje Latinske Amerike sa relativno niskim prihodima su često bile ne samo jednako uspešne, nego i često pobeđivale mnogo bogatije evropske rivale, naročito kada se igralo u njihovom matičnom regionu (Latinska Amerika).

Veličina populacije donekle utiče na uspešnost na Svetskom prvenstvu, ali nije previše statistički značajna. Tako je, recimo, Argentina u više navrata pobeđivala Brazil, iako ima 5 puta manju populaciju. Relativno male zemlje kao što su Urugvaj, Švedska i Hrvatska su takođe beležile, na osnovu ovog kriterijuma, neočekivane rezultate, naročito kada su igrali kod kuće ili u blizini.

Prednost domaćeg terena i snaga fudbalske tradicije bi mogle da budu glavni činioci za uspeh na Svetskom prvenstvu.

Džon Hoksvort, vođa Sektora za makroekonomiju u PricewaterhouseCoopers-u ovim povodom kaže: „Naše analize pokazuju da ni nizak nivo prihoda nije barijera za uspeh na Svetskom prvenstvu, baš kao što ni veličina populacije nije ključni faktor kako se to moglo očekivati. Na fudbalskom terenu David može da pobedi Golijata. Takođe, zemlje koje imaju bogato fudbalsko nasleđe i strastvenu nacionalnu podršku mogu da nadigraju najmoćnije ekonomske sile.“

Na primer, u poređenju sa Brazilom, fudbalski tim SAD-a igra znatno ispod očekivanja ako bi se gledala snaga ekonomije i broj stanovnika. No, fudbal je u Brazilu dominantan sport, baš kao što su to američki fudbal i bejzbol u SAD-u.

Kina i Indija su još dramatičniji primeri slabog uspeha na Svetskim prvenstvima, iako se radi o zemljama koje pojedinačno imaju preko milijardu stanovnika i ekonomije koje izuzetno brzo rastu. Indija je više usmerena na kriket, dok se Kina koncentrisala na one sportove koji su mogli da joj donesu što veći broj zlatnih medalja na Olimpijskim igrama održanim 2008. godine u Pekingu.

Džon Hoksvort, vođa Sektora za makroekonomiju u PwC na ovo dodaje: „Ako jedna zemlja ima snažnu fudbalsku tradiciju, onda pronalaženje 11 vrhunskih igrača ne bi trebalo da bude problem čak ni ako se radi o zemlji sa populacijom od tek nekoliko miliona stanovnika.“

Takođe, ova PwC studija nije našla nikakvu značajnu statističku korelaciju između bruto nacionalnog proizvoda po glavi stanovnika i trenutnog rangiranja reprezentacija koje pravi FIFA ili dosadašnjih rezultata na Svetskim prvenstvima.

„Ovo dokazuje da se osnovne fudbalske veštine mogu isto tako razviti na uličnim igralištima baš kao i u skupim sportskim centrima. Štaviše, fudbal može predstavljati jednu od najatraktivnijih mogućnosti za mlade dečake iz siromašnih zemalja da se izvuku iz siromaštva“, kaže Džon Hoksvort.

Kod kuće ili u gostima?

Ovi rezultati se kose sa prethodnim istraživanjima koja su pokazala da su veličina populacije i ekonomska snaga važan činilac za osvajanje medalja na Olimpijskim igrama. Međutim, prednost domaćeg terena je jedan od faktora koji se pokazao kao veoma statistički značajan za objašnjavanje uspeha, kako na Svetskom prvenstvu u fudbalu, tako i na Olimpijskim igrama.

Zemlje domaćini su osvojile 6 od ukupno 18 Svetskih prvenstava, a čak i kada nisu pobeđivale imale su generalno dobar plasman.

Engleska i Francuska su bile svetski prvaci u fudbalu samo onda kada su igrale na domaćem terenu, dok su Urugvaj (koji je pobedio na prvom Svetskom prvenstvu održanom baš u Urugvaju 1930. godine), Švedska (došla do finala upravo na domaćem terenu 1958. godine) i Južna Koreja (pobedila Italiju i došla do polufinala 2002. godine) postigle neočekivano dobre rezultate baš onda kada su bile domaćini prvenstva.

Relativno skroman učinak Španije na Svetskom prvenstvu 1982. godine koje je održano u ovoj zemlji predstavlja jedno od retkih izuzetaka od ovog pravila.

Postoji takođe i jasan pozitivan efekat igranja u susedstvu što je povezano sa mogućnošću dolaska većeg broja navijača i sličnim klimatskim uslovima. Evropske zemlje su pobeđivale samo onda kada je Svetsko prvenstvo bivalo održavano u Evropi, dok su timovi iz Latinske Amerike osvajali sva svetska prvenstva koja su održana na američkom kontinentu. Prateći ovo nepisano pravilo, moglo bi se zaključiti da će Kamerun i Nigerija ove godine postići relativno dobre rezultate, dok bi Južna Afrika trebalo da postigne mnogo bolji rezultat od onoga što sugeriše 90 pozicija na listi FIFA.

Džon Hoksvort, vođa Sektora za makroekonomiju u PricewaterhouseCoopers-u zaključuje: „Brazil ostaje favorit za osvajanje Svetskog prvenstva ovog leta kao najbolje rangirana fudbalska nacija i kao jedina zemlja koja je osvojila turnir izvan svog matičnog regiona.

Za Englesku zvuči razumno pretpostavka da će doći do četvrtfinala (na osnovu trenutnog položaja na FIFA tabeli i uspesima na prethodnim prvenstvima), ali bi napravila uspeh ako prođe dalje od toga imajući u vidu da to nikada nije uspela igrajući izvan Evrope“

Izvor: B92