Remi Australije i Gane je zatvorio 2. kolo takmičenja u grupi D, pa je sada definitivno vreme za kombinacije i kalkulacije. Sve ekipe iz grupe i dalje imaju šansu za dalji plasman, Gana je u najboljoj poziciji i ima četiri boda i gol razliku +1, Nemačka ima tri boda i gol razliku +3, Srbija ima tri boda i gol razliku 0, a Australija ima jedan bod i gol razliku -4.

  • Ako Srbija pobedi Australiju – Srbija sigurno ide dalje, bez obzira na rezultat meča Gana – Nemačka
  • Ako Srbija odigra nerešeno sa Australijom, a Gana pobedi Nemačku – Srbija ide dalje zajedno sa Ganom
  • Ako Srbija odigra nerešeno sa Australijom, a Gana i Nemačka odigraju nerešeno – Srbija ispada, a Gana i Nemačka idu dalje
  • Ako Srbija odigra nerešeno sa Australijom, a Nemačka pobedi – Srbiji je potrebna pobeda Nemačke sa dva ili više razlike (2:0, 3:1, 3:0, itd…) ili da Srbija u svom remiju postigne najmanje dva gola više nego što to Gana uradi u duelu sa Nemačkom (2:2 i 0:1, 3:3 i 1:2…)
  • Ako Srbija izgubi – Srbija ispada

U slučaju pobede Srbije nad Australijom i plasmana u narednu fazu:

  • Ako Gana i Nemačka odigraju nerešeno – Srbija ide dalje sa prvog mesta, a sa drugog ide Gana
  • Ako Gana pobedi Nemačku – Srbija ide dalje sa drugog mesta, a sa prvog ide Gana
  • Ako Nemačka pobedi Ganu – Srbija ide dalje sa drugog mesta, a sa prvog ide Nemačka, osim u slučaju da trijumf Srbije nad Australijom ne bude za tri gola veći od trijumfa Nemačke nad Ganom (4:0 i 1:0, 5:0 i 2:1…)

Što se Australije tiče, ona ide dalje u slučaju pobede nad Srbijom i pobede Gane nad Nemačkom bilo kojim rezultatom, a u slučaju drugačijeg ishoda meča Gana – Nemačka potrebno joj je da se i poklope gol razlike.

Odlučujući mečevi grupe D se igraju u istom terminu – u sredu, 23. juna od 20 i 30 časova. U Johanesburgu igraju Gana i Nemačka, a u Nelspruitu igraju Srbija i Australija.

Grupa D se ukršta sa grupom C u kojoj su Slovenija, SAD, Engleska i Alžir.

Odlučujući mečevi grupe C se igraju u istom terminu – u sredu, 23. juna od 16 časova. U Port Elizabetu igraju Slovenija i Engleska, a u Pretoriji igraju SAD i Alžir.

O pravilima: U slučaju da dve ekipe imaju isti broj bodova, prvo se gleda gol razlika, u slučaju da je ona jednaka, broj postignutih golova, a tek onda međusobni rezultat.

Izvor: Blic