Zima je u ponedeljak i zvanično stigla u Južnu Afriku ali fudbaleri Srbije ne razmišljaju o povlačenju u zimski san. Naprotiv, tenzija pred odlučujući meč sa Australijom vidljivo je porasla, što je i logično s obzirom da se naša selekcija u utorak u 11.00h specijalnim čarter letom FIFA seli u Nelspruit, na mesto odlučujućeg obračuna.

Stankovic i Krasic, pres konferencija

Pritisak raste, ali su u taboru „orlova“ zadovoljni što sve zavisi samo od nas.

– Pobedom protiv Nemačke vratili smo se u igru, stavili stvari na svoje mesto i ponovo sve zavisi od nas. Pritisak je sastavni deo fudbala i imamo iskustva da se nosimo sa tim, rekao je kapiten naše reprezentacije Dejan Stanković na redovnoj konferenciji za novinare u bazi naše selekcije, hotelu „Sanisajd Park“ u Johanezburgu.

I pored tri osvojena trofeja ove sezone, Stanković nijedan ne bi menjao za uspeh na Svetskom prvenstvu.

Milos Krasic, Srbija-Nemacka

– Ti trofeji su potpuno različite i zaslužene stvari. Želim da zaslužim i ovde uspeh sa reprezentacijom. Cilj nam je jasan, ali opet – da ne zakuvavam – da dobijemo prvo Australiju. Sve posle toga odlučuje se u jednoj utakmici, što nam pruža šansu da postignemo istorijski rezultat. Ipak, prvo da mi pobedimo Australiju, dodao je Stanković.

Srbija samo uz pobedu sigurno ide u narednu fazu.

„Cilj je jasan. Možemo do istorijskog uspeha za Srbiju pod uslovom da se pobedi Australija. A posle toga mnogo toga može da se odluči u jednom meču. Prvo, ipak, moramo da pobedimo Australiju, mnogo poštenu ekipu, dišu kao jedan. Dva puta su igrali sa 10 fudbalera na terenu i nije se primećivalo. Biće teško“, naveo je Stanković.

Kapiten „orlova“ je istakao i da mu je drago što je njegova ekipa dobro reagovala posle poraza od Gane na startu turnira.

„Dobro smo odgovorili kada je trebalo i dobili krila. Sigurno da ima još prostora za napredak… Svaka sledeća utakmica je za nas utakmica generacije. Svaka ima svoju težinu i značaj. Protiv Nemačke smo igrali za bodove i istoriju, sada protiv Australije za prvi nastup Srbije u osmini finala Mundijala“, ocenio je Stanković.

Stankovića su novinari pitali i da li mu je dodatni motiv to što u Južnoj Africi verovatno igra poslednje Svetsko prvenstvo.

„Verovatno jeste, ali ne bih se baš kladio da je poslednje. Sada mi je 31 godina i videćemo. Nije nemoguće da se za četiri godine vidimo i u Brazilu. Dokle god reprezentaciji bude bio potreban Dejan Stanković, ja ću biti tu. Sigurno neću ja ostaviti ekipu“, istakao je kapiten.

Zanimljivo je bilo i pitanje da li Stanković posle 12 godina igranja u Italiji oseća da ima sreće kao i tamošnji fudbaleri.

„Nadam se da bar malo biti ‘Talijan, odnosno taličan. Baš smo juče pričali posle njihove utakmice sa Novim Zelandom (1:1) i Bane je rekao da će da prodju i kao treći. Ne znamo kako, ali proći će“, našalio se Stanković.

Miloš Krasić je dodao da na ovoj utakmici Srbije treba da zaigra još bolje.

„Može to još bolje, uz naporan rad na svakom treningu, utakmici, ima prostora. Protiv Gane smo svi zakazali, ali je to protiv Nemačke izgledalo mnogo bolje“, prokomentarisao je Krasić.

Australija će protiv Srbije igrati oslavljena za suspendovane Harija Kjuela i Krega Mura, verovatno i za povredjenog Vinsenta Grelu.

„Naravno da će im njih trojica nedostajati, ali imaju oni adekvatne zamene. Njih i krasi taj dobar kolektiv, disciplina u igri, mnogo trčanja. Biće nam jako teško… Ali, nema razloga da se udje u neki strah. Poštujemo protivnika, cenimo njihove kvalitete, ali verujemo u sebe. Samo da se dobro pripremimo“, kazao je Krasić.

Australija je u prvom kolu ubedljivo poražena od Nemačke sa 0:4, dok je sa Ganom igrala nerešeno 1:1. Oba meča završila sa 10 igrača na terenu.

„Iskreno, nisu zaslužili tako ubedljiv poraz od Nemačke, pošto se samo na početku nisu snašli. Imaju kvalitet, ali ako mi pružimo svoju igru pokazaćemo da smo bolji i izaći ćemo iz duela kao pobednici“, ocenio je Krasić.

Krasića i Stankovića upitali smo i da li će, u slučaju da ponovo postigne gol, „pripaziti“ na Milana Jovanovića kako ne bi ponovo završio u kanalu.

– Na stadionu u Nelspruitu ne postoji kanal kako smo obavešteni, rekao je Stanković.

Krasić je zatim dodao:

– Samo da mi postignemo gol, pa i ako neko upadne u kanal nakon toga – nema veze!

O penalima…

Najveći problem za Srbiju bili su penali na obe utakmice. Oba su skrivljena nepotrebnim igranjem rukom u svom kaznenom rostoru.

„Zaista čudno. Neobjašnjivo. Pričao sam i sa Nemanjom Vidićem, koji isto ne razume kako se sve to desilo. Kaže kao da mu je neko podigao ruku. Pokušali smo posle da sve to okrenemo na šalu“, naveo je Stanković, koji nije imao velikih zamerki na suđenje u Mundijalu.