Neuspehom na Svetskom prvenstvu srpski fudbaleri ispustili priliku da postanu zvezde prelaznog roka. Menadžer Stojadinović smatra da Miloš neće izgubiti u ceni, ali hoće interesovanje klubova.

Milos Krasic tokom prijateljske utakmice Srbija-Kamerun, 5 Jun 2010, Beograd

NEUSPEH reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi odraziće se kako na njihovu tržišnu vrednost, tako i na interesovanje inostranih klubova. Da su, kako je očekivano, prošli u drugi krug, njihova cena bi skočila između 15 i 30 odsto, i daleko više bi bili traženi nego što je sada slučaj.

Zoran Stojadinović, jedan od najpoznatijih srpskih fudbalskih agenata s licencom FIFA, smatra da je najviše izgubio Miloš Krasić, s obzirom na to da je reč o igraču vanserijskih kvaliteta koji je posle Mundijala trebalo da bude prva zvezda prelaznog roka.

– Nažalost, Krasić je kao igrač s najvećim kvalitetom postao i najveći gubitnik zbog neuspeha reprezentacije u Južnoj Africi. Moguće je da se rezultati na Mundijalu neće odraziti na njegovu cenu, ali na interesovanje vodećih klubova verovatno hoće – kaže Stojadinović. – Što se tiče ostalih igrača, većina njih neće trpeti velike posledice, jer su već „skućeni“ ili su potpisali ugovore pre šampionata, kao što je slučaj sa Žigićem i Tošićem.

Da će se eliminacija posle prve runde odraziti na srpske reprezentativce, smatra i Miroslav Nestorović.

– Velika je šteta što reprezentacija nije iskoristila istorijsku šansu koja joj se ukazala. To će se odraziti ne samo na cenu igrača, već i na naš fudbal u celosti, posebno na domaću ligu. Pogledajte samo primer Gane, o čijim se igračima sada naveliko govori. Oni su profitirali na Mundijalu – kaže poznati menadžer s licencom FIFA.

Prema mišljenju Nestorovića, veće posledice će imati igrači koji još nisu stekli međunarodnu reputaciju.

– Neuspeh na Mundijalu neće mnogo značiti za Krasića, Kolarova i druge igrače koji su se afirmisali, mada bi s ove tačke gledišta i za njih bilo bolje da su rešili pitanje transfera pre Mundijala. Ali, posle bitke svi generali su pametni… Ipak, oni imaju ime i za njih postoji interesovanje. Mislim da će više ispaštati igrači poput Mrđe i Petrovića, koji igraju u domaćim klubovima, jer bi njihova cena mogla da padne – kaže Nestorović.

Ta razlika u vrednosti ipak ne bi trebalo da bude prevelika, smatra Zoran Stojadinović.

– Vrednost Mrđe i Petrovića se kreće između jedan i po i dva i po miliona evra. Nisu u pitanju igrači koji vrede pet-šest miliona, pa da se sada cena drastično promeni. Njihova vrednost ostaće manje-više u pređašnjim okvirima, i očekujem da oni ovog leta naprave transfere, jer su u pitanju momci koji imaju kvalitet – kaže Stojadinović.

Hipotetički, da je Srbija napravila uspeh i prošla do osmine finala, a možda i dalje, „orlovi“ bi postali „skupa roba“ na evropskom tržištu.

– Kamo lepe sreće da su prošli… Da se Srbija našla u društvu Brazila, Nemačke, Engleske i ostalih velesila, cena naših fudbalera bi značajno skočila. Najmanje za 15 do 20 odsto. Ali ovako, izgubili su oni, a s njima i svi mi, ceo srpski fudbal – tvrdi Stojadinović.

Njegov kolega Nestorović veruje da bi plasman u drugi krug doneo još veće beneficiuje.

– Vrednost srpskih fudbalera bila bi i za 30 odsto veća, a lakše bi do unosnih transfera dolazili i ostali igrači iz naše zemlje, ne samo reprezentativci – kaže Nestorović.

Ovako, ostaje da se vidi šta će doneti letnji prelazni rok srpskim fudbalerima. Žigić je prešao u Birmingem, Tošić u CSKA, Jovanović treba da ode po radnu dozvolu u Liverpul, dok će u narednih mesec dana status morati da rešavaju: Miloš Krasić, Aleksandar Kolarov, Vladimir Stojković, Gojko Kačar…

Pantelić bira

Marko Pantelic tokom pres konferencije

MARKO Pantelić jedan je od igrača koji ovog leta treba da pronađu novi klub, ali je njegova situacija različita od svih ostalih reprezentativaca. Iskusnom centarforu je istekao ugovor s Ajaksom i slobodan je u izboru nove sredine. Kako trenutno stvari stoje, najveće interesovanje za Pantelića vlada u Nemačkoj, gde se odranije spominju Šalke i Volfsburg, a nedavno su postali aktuelni Borusija Dortmund i Verder.

Zasad konkretnih pregovora nema, ali će 31-godišnji napadač sigurno imati najmanji problem u ostvarenju angažmana, jer novi poslodovac nije u obavezi da plaća obeštećenje.

GIJAN ZVEZDA PRELAZNOG ROKA

SRPSKI menadžeri smatraju da su fudbaleri Gane i mladi nemački reprezentativci najviše profitirali na Mundijalu.

– Gijan će biti zvezda prelaznog roka, a dobar transfer će sigurno napraviti i Anan. Na vrednosti su dobili i Aju, Tagoe, Boateng… – kaže Stojadinović.

Na Miroslava Nestorovića utisak su ostavili Nemci.

– Miler i Ozil su otkrovenje i njihova cena će sada višestruko skočiti. Kvalitet je pokazao i Vilja, koji je na najbolji način iskoristio to što nisu zablistali Runi, Mesi, Ronaldo… Da nije pre Mundijala potpisao ugovor za Barselonu, sada bi mogao da napravi još vredniji – smatra Nestorović.

ZATIŠJE

PRE Mundijala inostrani klubovi su se utrkivali oko Miloša Krasića – zvali su Juventus, Inter, Sevilja, Liverpul, Mančester siti… Otkako je Srbija ispala sa Mundijala nastalo je zatišje, Krasić se retko kad spominje, a ruski mediji su za utorak najavili njegov povratak u Moskvu, gde bi trebalo da se stavi na raspolaganje stručnom štabu CSKA na pripremama za nastavak sezone.

VLADIMIRU POTREBAN KONTINUITET

JEDAN od najboljih srpskih reprezentativaca na SP bio je Vladimir Stojković, koji još nije rešio gde će da nastavi karijeru.

– Stojković je čudo od golmana. Ali, ono što mu se ponavlja u skoro svim klubovima jeste da posle fenomenalnih odbrana zna i da zabrlja. On mora da stekne kontinuitet da bi našao veliki, ozbiljan klub. Da se Srbija plasirala u drugi krug Mundijala, njemu bi još jedna ili dve odlične utakmice omogućile vrhunski transfer – kaže Stojadinović.

Izvor: Novosti

Povezane vesti