„Ideja da Srbija, Hrvatska i BiH organizuju EP 2020. zvuči lepo, ali o tome niko u regionu nije razgovarao“, izjavio je generalni sekretar FSS Zoran Laković. Ideju o zajedničkoj organizaciji EP pokrenuo je „Dojče Vele“, koji je o toj mogućnosti razgovarao sa čelnicima fudbalskih saveza tri države.

lakovic-fss-ep-2020

„Dobro je što su svi pozitivno reagovali na mogućnost da se organizuje EP. Za sada je to, ipak, tek samo teorija i nikakvih kontakata sa kolegama iz ex-Yu republika i predstavnicima UEFA nismo imali“, rekao je Laković.

Laković kaže da takav projekat ne bi bilo lako realizovati.

„Fudbalski savez Turske četiri puta je bezuspešno konkurisao za organizaciju završnog turnira, iako je iza njega stajala vlada, koja je garantovala investicije od 20 milijardi evra. Do detalja bi bio zadovoljen svaki kriterijum UEFA, ali Turska ipak nije dobila poverenje“, kaže Laković.

Prvi operativac našeg saveza dodaje da je o toj ideji lepo pričati, ali podseća da bi realizacija takvog projekta bila veoma teška.

„Lepo je pričati o lepim idejama, ali je realizacija problem. Bilo bi to sjajno za fudbal u regionu i za ekomonije svih država. Jasan je i plus u regionalnoj saradnji, ali naglašavam da je dug put do dobijanja organizacije tako velikog takmičenja. Upravo zbog činjenice da smo svesni dužine tog puta, nismo se do sada ozbiljnije upuštali u razradu mogućnosti koja se pojavila u medijima“, rekao je Laković.