Nisu pozivani za prijateljske mečeve protiv Bugarske i Izraela, a sada su sebi dali za pravo da stave klupske ispred reprezentativnih obaveza – Aleksandar Luković i Danko Lazović.

Danko Lazovic

Odluka fudbalera ruskog Zenita uoči kvalifikacionih mečeva protiv Severne Irske i Estonije o prekidu reprezentativne karijere (Lazović), odnosno zamrzavanju statusa tokom 2011. godine (Luković) nije naišla na odobravanje srpske fudbalske javnosti, kao ni stručnjaka, bivših reprezentativaca.

Dragoslav Šekularac, živa legenda, jedan od naših najboljih igrača svih vremena i dugogodišnji reprezentativac, kaže da oko ovog pitanja nema nikakve diskusije.

– Reprezentacija je važnija od klupskih obaveza, ali selektor Petrović je tu nemoćan, mora Savez da reaguje. Taj isti savez ih je pustio u inostranstvo, gde su napravili karijere, zaradili novac. Sramota! U moje vreme bi bili uhapšeni.

Spominjali ste nedavno, pred derbi, kako su se svi plašili Krcuna?

– Nije bitno da li je Krcun, Tito ili Tadić. Volim mlade, borim se za njih, ali reprezentacija je svetinja i nije važno da li igraš minut, pola minuta ili si na klupi. Ako ovaj slučaj ostane samo na tome da su se oni dobrovoljno odrekli reprezentativnog dresa, onda to znači da bi svako mogao da radi šta hoće. Mladi su to ljudi, vremenom će shvatiti i verovatno će se stideti svog poteza.

Nekadašnji selektor Ilija Petković nema dilemu u ovom slučaju.

– Radi se o dobrim igračima, ali nacionalno pitanje je nacionalno pitanje. Mislim da su se malo zaleteli i da su mogli da daju promišljenije obrazloženje, ako uopšte postoji neki problem.

Priča se da su Lazović i Luković nezadovoljni statusom u reprezentaciji.

– I ja sam pročitao, navodno, ljuti su zato što nisu pozvani na prethodne dve prijateljske utakmice. Pravo je selektora da proba igrače, a na njima je da odgovor na poziv, kada ga dobiju, bude pozitivan. Nisu našli pravi trenutak, malo su se zaneli, verovatno dobrim igrama i titulama Zenita, tamo su vedete. Bez obzira na sve, i ako je igrač povređen, uvređen, mora da se odazove selektoru, i ima sto načina da se iznivelišu odnosi. Ovako je tužno i ružno.

Ne pamti se ovakav slučaj?

– Ni u jugoslovenskoj, ni u srpskoj reprezentaciji. Ne sećam se da se neko odlučio na ovakav korak. Iskreno, ja da sam selektor, ovakvim potezom kod mene bi završili svaku priču.

Bivši reprezentativac Nenad Stojković ne može da se načudi obrazloženju srpskih internacionalaca.

– Kakve klupske obaveze? Da popune broj igrača do 22 na treningu, da mogu da se podele na dva gola. Pa, klub je obavezan da pusti igrače u reprezentaciju, to mu nalažu propisi FIFA i UEFA. Ne znam zašto se lažemo, oni su najverovatnije razočarani, nezadovoljni i ovo je neki njihov inat, kapric. Neprimereno je to što su uradili, valjda svaki igrač treba da bude srećan kada dobije poziv u reprezentaciju.

Kakva, po vama, treba da bude uloga Saveza u ovom slučaju?

– Mora da reaguje Savez, fudbal nije individualni sport, reprezentacija je iznad svih, a potez Lukovića i Lazovića posebno dobija na težini zbog situacije u kojoj se trenutno nalazi naša najbolja selekcija u kvalifikacijama. Međutim, ne treba niko da plače za njima. Ko neće, ne mora da dolazi, niko nije nezamenjiv. Druga je stvar što je njihov potez nepoštovanje grba, zastave, na kraju i naroda koji predstavljaju. Po meni, takvima se treba zahvaliti zauvek, govorim ovo principijelno, nebitna su imena – završio je Stojković.

Stanković neće da priča pre ponedeljka

Dejan Stanković, kapiten srpske reprezentacije, nije bio raspoložen da priča telefonom o ovoj temi, a uz želju da ga razumemo, istakao je sledeće:

– Stvar je malo pipava i voleo bih da se gledam sa svakim u oči kada budem pričao. Tako sam rekao i svim predstavnicima medija koji su me zvali po ovom pitanju. Ozbiljna je stvar da bismo tako olako davali ocene telefonom. Čekam ponedeljak i okupljanje reprezentacije, tada ću reći sve što imam – rekao je Stanković, koji se kada smo ga pozvali odmarao u krugu porodice i spremao za današnji meč Intera protiv Lećea.

Karadžić: Ima dana za komentare

Tomislav Karadžić, predsednik Fudbalskog saveza Srbije, trenutno se nalazi u Parizu i nije hteo da ulazi u dublju analizu odustajanja Lazovića i Lukovića od reprezentacije.

– Pravo je selektora da bira i igrača da li će da se odazove, ja se kao predsednik u to ne mešam. Ko želi da igra, treba da igra. Nisam ni sa kim razgovarao na ovu temu, trenutno sam u Parizu. Vraćam se u zemlju u četvrtak, tada ću i posetiti kamp reprezentacije, jer svakako postoji potreba da vidim u kavom stanju najbolja selekcija dočekuje utakmicu sa Severnom Irskom. I tada će izostati komentari na ovu temu zbog koje ste me zvali, upravo zbog predstojećih obaveza u kvalifikacijama. Ima dana kada ćemo razgovarati – rekao je Karadžić.

Izvor: BlicSport