Danko Lazović mašta o danu kada će fudbalska reprezentacija Srbije kretunti stopama košarkaške. – Imamo sve što je neophodno za odličan rezultat. – Ne zaostajemo za ostalim reprezentacijama iako smo kasnije počeli da se pripremamo

Danko Lazovic

Danko Lazovic

Leogang, 29. maja – Sa mladim selekcijama Srbije Danko Lazović igrao je na svim velikim takmičenjima, u seniorskoj konkurenciji predstojeći Mundijal biće vatreno krštenje. Nekoliko godina stariji, Lazović je i danas jedan od generatora dobre atmosfere i rapoloženja čak i među reprezenativcima koji imaju duži staž od njega u nacionalnom timu.

– Ovo jeste moje prvo veliko takmičenje u „A” reprezentaciji i sa srpskom zastavom to je za mene jako veliki izazov. Raduje me što u ovoj selekciji ima puno igrača koji su prošli sve mlađe selekcije i bili smo dva puta drugi u Evropi…

Odlazak na Mundijal je posebno poglavlje u karijeri svakog fudbalera, možete li da napravote i više od toga?
Plasman na Mundijal je velika stvar za srpski fudbal. Napravili smo ogroman posao, na početku kvalifikacija niko nije verovao da možemo da budemo prvi u grupi. Svi su nas otpisivali, ali sada posle uspeha u kvalifikacijama svi očekuju da možemo da budemo svetski prvaci!

Treba biti realan – mi smo mala zemlja sa puno kvaliteta i veliki je uspeh uopšte biti na svetskom prvenstvu. Ova reprezentacija može puno uz puno sreće. Na svetskim prvenstvima je sreća neophodna i ako uz njenu pomoć budeš prvi u grupi, onda je sve moguće.

Približava se odlazak u Južnu Afriku, kako se oseća čovek koji je izborio takav uspeh da zaseni Francusku i Rumuniju?

Najsrećniji bih bio kad bismo jednom u našim karijerima doživeli ono što su doživljavali košarkaši. Fudbal je nešto što narod voli. Kad bi ova reprezentacija napravila nešto, ubeđen sam da bi nas cela Srbija dočekala u Beogradu na povratku iz Južne Afrike.

Šta je to nešto?

Fudbal je daleko od košarke i od tenisa. U fudbalu imate jedan Brazil koji je najbolja reprezentacija na svetu, Argentinu, Italiju, Nemačku, Španiju, Francusku… Jako je teško uzeti medalju. Ali moramo da priznamo da i mi imamo nešto.

Na prethodnim Mundijalima dešavala su se iznenađenja, male selekcije zatvorenim sistemima na koje niko nije računao, otkidale su bodove velikanima? Mi igramo totalno ofanzivno?

Mi imamo čvrst bedem u odbrambenoj liniji, sa Nemanjom, Banetom, Lukovićem, Saletom Kolarovim i šteta je stvarno što se Ivica povredio, šteta je i za Boška Jankovića koji su deo ove ekipe i igrom nesrećnih okolnosti nisu ovde sa nama. Imamao dobru odbranu, imamo strašne igrače u napadu popout Laneta, Krase, Pante, Žige…

Imamo sve što nam je potrebno, ali to nije garancija za veliki rezultat. Mene raduje što po prvi put imamo fenomenalnu atmosferu i nadam se da će na ovim pripremama to samo da se nadograđuje. Najbitnije za svetsko prvenstvo je da nađemo mir i ovo da nadogradimo.

Mnoge reprezentacije odavno su počele pripreme, Srbija je startovala kasnije, zaostajete li?

Ne. Nedostajao nam je taj mali odmor, ako pogledamo gde igraju naši reprezentativci, svi su imali teške sezone. Mi počinjemo tamo gde smo stali – to je jedan niz utakmica na kojima smo nisu izgubili. Dobri rezultati prave jođ bolju atmosferu. Garancije nema u fudbalu – ako treniraš mesec dana, to ne znači da ćeš se bolje pripremiti.

Hoćete li voditi suprugu na Mundijal?

Ne, imam malu ćerku koja ima osam meseci tako da je moja žena vezana što je i normalno za dete. Ostaće kod kuće i pratiti nas sa malih ekrana. Ovo SP je u Africi, dugo je i putovanje…

Zoran Stojadinović: Selektor doneo mir u reprezentaciju

Šta ima Srbija što ranije nije imala?

„Hvala Bogu, po prvi put imamo selektora koji ima ogroman autoritet. Prvi put vidim poštovanje svih reprezentativaca i medija prema jednom našem selektoru. To nam donosi mir. Imati velikog trenera, veliko ime, apsolutno ti donosi mir u kući što se pokazalo u kvalifikacionim utakmicama. Opet kažem mi smo mala zemlja sa puno kvaliteta, ali ti kvaliteti nisu garancija da može da se uzme medalja”.

Izvor: Sportski Zurnal

Povezane vesti