Fudbalska reprezentacija Srbije doživela je poraz na gostovanju u petom kolu kvalifikacija za svetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine u Hrvatskoj. Mladost, neke neočekivane odluke selektora Mihajlovića i katastrofalne greške Kolarova i Brkića donele su trijumf neubedljivim Hrvatima- 0:2.

Siniša Mihajlović

Siniša Mihajlović

Svi su bili iznenađeni sastavom selektora reprezentacije Srbije. Na teren su istrčali: Brkić, Ivanović, Subotić, Nastasić, Kolarov, Ignjovski, Radovanović, Stevanović, Đuričić, Tošić i Šćepović. „Novajlije“ u timu (Brkić, Radovanović, Stevanović i Šćepović) nisu pružili igru koja bi donela prevagu na terenu u korist naše reprezentacije. Šćepović je već na početku utakmice zaradio povredu zbog koje je morao da bude zamenjen, pa je umesto njega u igru ušao Đorđević.

U prvom poluvremenu smo videli jednu očajnu reprezentaciju Srbije koja je podlegla atmosferi na „Maksimiru“ iako ista i nije bila na nivou recimo one iz 1999. godine ili nekih drugih velikih utakmica. Najviše su u prvom delu utakmice razočarali Kolarov i Brkić koji su svojim katastrofalnim greškama, koje su shodno njihovom internacionalnom iskustvu nedopustive, dozovlili Hrvatima da iz lakih situacija dođu do dva gola prednosti.

U drugom poluvremenu je Srbija zaigrala bolje. Tadić je ušao u igru posle desetak minuta u ovom delu igre i upravo je ovaj igrač u nekoliko situacija bio glavni akter kod šansi za našu reprezentaciju. Kolarov je jednim udarcem iskosa sa leve strane pripretio, ali je to bilo nedovoljno za pogodak i da se zaboravi greška koju je načinio kod prvog gola. Tadić je u stilu Zidana proigrao Đuričića, a šut igrača Herenvena odbranio je Pletikosa da bi na odbijenu loptu natrčao Đorđević i jakim udarcem nažalost pogodio samo golmana Hrvatske. Možda je Đorđević trebao da upotrebi neki lob udarac jer je Pletikosa već bio na zemlji, ali nije pa ostaje žal za ovim šansama koje nismo iskoristili, a upravo dva gola iz tih akcija bi nam donele nerešen rezultat.

Dušan Tadić

Dušan Tadić

Pobeda Hrvatske od 2:0. Ova utakmica nije obilovala lepim akcijama, a ni nekom dominacijom reprezentacije Hrvatske. Pre bi se reklo da su naše komšije „oberučke“ prihvatile poklone Kolarova i Brkića, a to je bilo dovoljno za pobedu koja je Srbiju najverovatnije ostavila bez šansi za plasman u Brazil. Igrači koji su, po nama, zaslužili prelaznu ocenu u ovom meču su: Nastasić, Ignjovski, Radovanović i Tadić, dok su ostali reprezentativci Srbije odigrali prosečno ili ispod toga.

Nas ipak brine ponašanje igrača na terenu, tačnije njihovo ne zalaganje u pojedinim situacijama, i nastavak selektorovih „eksperimenata“ kada su u pitanju startne postave. Kao i u klubovima, tako i u reprezentaciji potrebna je konstantnost. Previše je iz utakmice u utakmicu promeniti po četiri nova igrača u stratnoj postavi, a pritom recimo ostaviti na klupi jednog Tadića koji je, pa usudićemo se reći, u najboljoj formi od naših reprezentativaca.

Ostavljamo selektora na miru da razmišlja o „jedinici“ na golu naše reprezentacije, a i nekim igračima koji su pružili daleko manje nego što se od njih očekuje dok u svojim klubovima pružaju daleko kvalitetnije partije nego za „Orlove“.