Reprezentacija Slovenije startovaće na Mundijalu 18. juna utakmicom protiv Alžira. Kako se bliži najveća svetska smotra fudbala, tako raste i tenzija, svi jedva čekaju da izabranici selektora Matjaža Keka zaigraju u Južnoj Africi. A razgovor sa prvim čovekom slovenačke struke počinjemo pomalo i provokativnim pitanjem – sa koliko golova razlike će Slovanija pobediti Alžir 18. juna u Južnoj Africi?

– Srećan ću biti ako Slovenija pobedi Alžir. Sve ćemo napraviti da do toga dođe. Golovi nisu bitni, odnosno razlika je sada u drugom planu – kaže Matjaž Kek.

Nabrojte nekoliko reprezetnacija koje će po vašem mišljenju otići u drugi krug.
– Teško pitanje. Postoje favoriti. Tu su Brazil, Argentina, Španija, Holandija…. U našoj grupi je favorit Engleska, drugi bismo mogli biti mi…

Šta biste preporučili Srbima, odnosno njihovoj reprezentaciji kako bi osvojili prvo mesto u grupi?
– Srpska reprezentacija je tihi favorit. Ima dobru ekipu i selektora, o tome možda nekom drugom prilikom više….

Sa koliko golova razlike će Slovenija pobediti ne samo Alžir već i Englesku i Sjedinjene države?
– Uradićemo sve da do toga dođe! Za sada ne mogu biti konkretan, odnosno govoriti o gol razlici, mada imam neke kombinacije u glavi…

U intervjuu ljubljanskom Dnevniku ste kazali da ste spremni na širenje stručnog tima i uopšte čitavog tog procesa, da bi tim Slovenije postigao veći uspeh. Da li ste još uvek spremni za saradnju?
– Spreman sam na saradnju.

Verovatno vam je poznato da su reprezentacije Hrvatske i Jugoslavije postizale velike uspehe na bivšim svetskim prvenstvima i drugim takmičenjima. Da li nekada gledate video snimke i analizirate te susrete?
– To radimo. Mogu da kažem da smo i mi Slovenci imali uspeha. U mandatu predsednika Saveza Rudija Zavrla je Slovenija igrala na Svetskom prvenstvu u Japanu i Koreji, sada na prvenstvo idemo drugi put….

Da li biste bili zadovoljni ukoliko bi vam Savez dao mandat na deset godina za vođenje nacionalnog tima?
– Ovaj posao radim sa zadovoljstvom. To je velika čast. Za sada imam ugovor na dve godine.

Da li smatrate da su nagrade na svetskim prvenstvima male u relativnom smislu, recimo posao za asfaltiranje nekoliko kilometara puta košta koliko i veća novčana nagrada?
– O tome ne mogu mnogo da kažem, svakako da se radi na tome, ali tu ima i drugih stvari….

Da li biste bili zadovoljni da Slovenija osvoji drugo mestu Južnoj Africi?
– Bio bih presrećan, zbog velikog uspeha do kojeg nije lako doći. Mi se spremamo. Idemo od utakmice do utakmice sa velikom željom za pobedama – zaključio je selektor Slovenije, Matjaž Kek.

HRVATSKA: Dobro će im doći pauza

Da li vam žao što Hrvati nisu otišli na Svetsko prvenstvo?
– Oni su do sada dosta postigli. Imaju dobru reprezentaciju, dobrog selektora, možda će im pauza dobro doći. Sada razmišljam o našem timu, to mi je prioritet – kaže Kek.

PORODICA: U Afriku sa suprugom

Vaš posao traži česta odsustvovanja, da li to remeti u nekoj meri vaš bračni život i hoće li sa vama supruga u Južnu Afriku?
– Tako je. Međutim, imam razumevanje supruge i porodice (Kek ima sina koji je omladinac i igra fudbal). Supruga radi. Razmišljmo o tome da i ona krene na SP.

BRIGA ZA KEKA: Korenu otkaz u Engleskoj

Engleski Vest Bromvič Albion je prekinuo saradnju sa kapitenom reprezentacije Slovenije Robertom Korenom. Novi engleski prvoligaš je odlučio da ugovor sa 29 – godišnjim vezistom raskine godinu dana pre njegovog isteka.

Koren je u VBA došao januara 2007. godine iz norveškog Lilestroma i za engleski tim je igrao na 149 utakmica.

Autor Miloš Đonović (Sport Novosti)