Srbija ima sasvim novu fudbalsku reprezentaciju. Nikada u istoriji našeg fudbala selektor nije insistirao na ovako radikalnim promenama u igračkom kadru kakve je izvršio Siniša Mihajlović. Sada imamo jednu od najmlađih reprezentacija na svetu, a do pre par meseci situacija je bila drastično drugačija.

Fudbalska reprezentacija Srbije

Ekipa sastavljena od prekaljenih igrača, ogromne reputacije u Evropi nije uspela da se u vrlo skromnoj kvalifikacionoj grupi izbori ni za baraž za odlazak u Poljsku i Ukrajinu. Katastrofalan rezultat, i to ne prvi put. Prethodni selektori su iz nama nepoznatih razloga izbegavali jedan vrlo jednostavan potez. Kada nešto nije dobro, menjaj ga.

Mihajlović je imao hrabrosti da potpuno podmladi tim, i da bukvalno krene od nule. Mišljenje javnosti o ovom postupku je podeljeno, a ne bi trebalo da je tako. Naši mladi fudbaleri imaju veliku glad za uspehom, želju da obraduju naciju pobedama i indicijama da se stvara novi kult reprezentacije, nešto što prethodna generacija nije imala i zbog čega nije bilo rezultata.

Siniša Mihajlović

Oni to ne pokušavaju da dokažu rečima, tj. izjavama za medije, kao svoji prethodnici, koji su odavali utisak velikih patriota imavši mikrofon ispred sebe, a noći pred važne mečeve provodili po beogradskim splavovima. Ovi mladići daju svoj maksimum na terenu. Ne doživljavaju reprezentativna okupljanja kao priliku za odmor, već kao šansu da sebi, ekipi i celoj naciji izbore razlog za satisfakciju.

Na javnosti je da prepozna ove činjenice i da pruži bezrezervnu podršku ovim momcima, time dajući svoj doprinos, jer bi to bio ogroman vetar u leđa ,, orlovima“. Dakle, novi selektor je silno motivisao igrače, napravio porodičnu atmosferu u reprezentaciji, stvorio disciplinu koja je godinama unazad manjkala i krenuo pravim putem za Brazil. Sada je neophodno da adekvatno kanališe emocije igrača na teren i uspeh je neizbežan.

Nastasić, Kolarov i Ignjovski

Prva dva kvalifikaciona meča nisu ništa definisala. Remi u Škotskoj, za neke pristojan, za neke loš rezultat. Ko je u pravu, saznaćemo za godinu dana. Ubedljiva pobeda protiv nejakog Velsa, multibenefitna utakmica za našu reprezentaciju, rezultat koji razvija samopouzdanje ekipe, a ne treba trošiti slova o tome koliko je ono bitno. Nije irelevantno ni to što se u strelce upisalo šest različitih imena, poznato je da su fudbaleri efikasni ili neefikasni u serijama.

Belgija je mnogo kvalitetniji protivnik od prethodna dva. Još od za njih slavnih osamdesetih nisu imali ovako jak tim, sastavljen od vrlo kvalitetnih individualaca na svakoj poziciji. S toga su uz Hrvatsku opravdano proglašeni za favorite grupe. Pred duel sa Srbijom imaju probleme sa povredema, Lukaku i Felaini sigurno neće igrati i to je ogroman hendikep, s obzirom na njihovu formu, posebno Felainiovu, koji je najbolji igrač Premijer lige u dosadašnjem delu sezone.

Belgija

Mnogo je veći pritisak na njima, bila bi katastrofa da ne odu na mondijal, s obzirom na ogromni igrački potencijal ali i na godine većeg dela tima, kojima je ovo poslednja prilika da odu na najveće fudbalsko takmičenje. Videćemo da li će neiskusni selektor Mark Vilmots uspeti da se izbori sa tom presijom.

Za Srbiju je ovo najteži meč do sada ali ne i najbitniji. Ustvari ni jedan nije bitniji od drugog, svi su podjednake važnosti. Po prvi put se nalazimo u grupi u kojoj nema autsajdera, svako svakog može pobediti, niko ne može sa sigurnošću računati ni na bod ni u jednoj utakmici. Ovaj put to nije fraza, već realnost.

Gledajući snagu predstojećeg oponenta, nakon utakmice konciznije ćemo znati na čemu smo i šta možemo očekivati u ovim kvalifikacijama, a i ubuduće. Videćemo gde smo u odnosu na jednu od najmoćnijih Evropskih reprezentacija. Shodno Mihajlovićevim taktičkim opredeljenjima, igraćemo maksimalno oprezno, sa osnovnom preokupacijom da sačuvamo svoj gol. Napadaćemo sa nešto manjim brojem igrača, polažući nade u njihovu kreativnost.

Srbija- Vels (6:1)

Ako dodamo uticaj publike koji ne bi smeo da izostane, Belgijanci i uz sav svoj kvalitet nemaju baš realne šanse da se sa tri boda vrate u Brisel. Bodom bi svi bili zadovoljni, uprkos izjavama da ne bi, tako da treba očekivati najoprezniju moguću igru sa obe strane, sa primesama šahovske partije.

Bez obzira na rezultat, ova reprezentacija pokazuje da zaslužuje maksimalnu podršku i poverenje. Uz ovakvo ponašanje igrača na terenu i van njega, uz ovakvu posvećenost i motivaciju svih činilaca ovog projekta, uspeh predstoji. Možda već u petak.

(Beli Orlovi, M. Marjanović)