Slika zelene lopte sa natpisom Srbija i hrvatskim grbom kruži Internetom.

Lopta gde pise Srbija, ali nacrtana Hrvatska

Kako se približava svetsko prvenstvo u fudbalu u Južnoafričkoj Republici tako je ova „najvažnija sporedna stvar na svetu” sve prisutnija u medijima i uopšte u interesu najšire javnosti.

Neobičan događaj na tu temu zabeležen je u Hrvatskoj, gde su se u trgovinama pojavile lopte s nazivima i obeležjima zemalja učesnica tog prvenstva, a među njima jedna sasvim jedinstvena: na lopti jarkozelene boje piše Serbia i dominira veliki – hrvatski grb.

Da li se radi o grešci proizvođača (ukazuje se na Kineze), kako sugerišu neki domaći mediji ili ne, teško je zaključiti, jer Hrvatska ovaj put uopšte ne učestvuje na fudbalskom svetskom prvenstvu, a njeni navijači to teško podnose, pogotovo što je učešće izborila Srbija oko koje se još uvek pletu dimovi negativne propagande iz proteklih ratnih godina. U tom kontekstu se, kao posledica, i danas službeni srpski grb u znatnom delu hrvatske javnosti tumači kao „četnički”.

Hrvatski ljubitelji fudbala koji žele da sačuvaju uspomenu na ovogodišnje svetsko prvenstvo tako su lišeni „opasnosti” da zaigraju s loptom na kojoj je srpski grb iako je namenjena za obeležavanje Srbije kao učesnika tog prvenstva.

Izvor: Vesti online, Politika