Tri značajne utakmice naša reprezentacija odigrala je na svetskim prvenstvima baš 16. juna. Učinila je to pod različitim imenima, a „plavi“ uglavnom po voema lošem pamte nastupe na Mondijalima na ovaj dan.

U najsvežijem sećanju nam je prethodno prvenstvo sveta. Te, 2006, tada pod imenom Srbija i Crna Gora naša reprezentacija je posle poraza od Holanđana morala u drugom kolu da igra na „sve ili ništa“ – protiv Argentine. Očekivali smo čudo, vapili za ofanzivnijom postavom od uobičajene, a doživljen je jedan od najbolnijih poraza od kada se fudbal igra na ovim prostorima.


„Gaučosi“ su se toliko poigravali sa „plavima“, da se od konačnih 6:0 možda jedino više pamti nestvaran način na koji je Argentina postigla drugi gol na toj utakmici odigranoj 16. juna 2006. u Gelzenkirhenu. Ekipa selektora Hozea Pekermana je razmenila tačno 24 dodavanja pre nego što je Kambijaso matirao Dragoslava Jevrića, koji je potom još četiri puta kapitulirao, a tri gola je primio nakon isključenja Kežmana u 65. minutu.

Taj poraz od Argentine označio je i kraj nadanja izabranika Ilije Petkovića da mogu da se plasiraju u drugu rundu, a zatim je u meču bez većeg takmičarskog značaja Obala Slonovače slavila sa 3:2 iako su u trećem kolu „plavi „poveli sa 2:0.

Ovaj dan se u istoriji svetskih prvenstava pamtio u nekadašnjoj državi do 2006. po tome to je 1962. baš 16. juna reprezentacija Jugoslavije odigrala svoj do sada jedini meč za treće mesto. Rival su u Čileu bili domaćini tadašnjeg Mondijala, koji su slavili sa 1:0 golom Rohasa u poslednjem minutu.

Tadašnji „plavi“, koji su na šampionat planete došli kao vlasnici olimpijskog zlata i vice-šampioni Evrope, u svojim redovima su imali nekoliko asova. Pre svih Šekularca koji je bio uvršten u idealni tim turnira i Jerkovića koji je sa četiri pogotka podelio prvo mesto po broju datih golova na tom Svetskom prvenstvu. Ipak, poraz od ČSSR-a u polufinalu (3:1) i letargija ekipe zbog neisplaćenih a obećanih premija bili su više nego dovoljni da se na kraju sve završi porazom i četvrtim mestom.

No, 16. jun možemo da pamtimo i po daleko lepšim fudbalskim momentima na Mondijalima, poput onog koji se desio 1954. godine. Tada je u Lozani reprezentacija Federativne Narodne Republike Jugoslavije debitovala na takmičenju pobedom nad jednim od favorita, Francuskom.

Jedini gol na tom meču postigao je Miloš Milutinović, što je „plavima“ potom omogućilo da se uz remi sa Brazilom probiju do četvrtfinala, a „trikolori“ su zbog tog poraza ispali već u prvoj rundi. Tadašnjim sistemom takmičenja bilo je predviđeno da se dva nosioca u preliminarnoj grupi – ne sastaju međusobno, pa su tako jugoslovenski fudbaleri zapečatili sudbinu Francuza kojima ni sjajan tim predvođen Rajmonom Kopom ni utešna pobeda nad Meksikancima (3:2) nisu bili dovoljni da prođu dalje.

Izvor: Blic

Povezane vesti