Večeras je u Rio de Žaineru obavljen žreb za kvalifikacije za svetsko prvenstvo 2014. godine koje koje će biti održano u Brazilu. Evropska zona je nama najzanimljivija zbog „Orlova“ koje svakako želimo da vidimo na najvećoj svetskoj fudbalskoj smotri 2014. godine.

Na ovom izvlačenju saznali smo ko će sa kime igrati u 9 grupa koje su predvidjene za Evropske reprezentacije. Pobednici grupa biće direktno kvalifikovani, dok drugoplasirane reprezentacije, najboljih osam, igraće u baražu kojim će popuniti preostala četiri mesta koja su namenjena selekcijama iz Evrope.

Reprezentacija Srbije(foto: Reuters)


Sudbina Evropskih reprezentacija bila je u rukama proslavljenog Brazilskog fudbalera „pravog“ Ronalda. Naša reprezentacija se našla u grupi A sa: Velsom, nekadašnjom Jugoslovesnkom republikom Makedonijom, Škotskom, Belgijom i Hrvatskom! Ispunila se želja našeg selektora koji je priželjkivao da iz prvog šešira izvučemo reprezentaciju Hrvatske, a ne recimo reprezentaciju Španije ili Holandije.

 

Svakako ne tako laka grupa za našu reprezentaciju: Vels nas je zadužio to se svi dobro sećamo kada je zauzeo mesto u baražu za Evropsko prvenstvo 2004. godine u Portugalu, vreme je za naplatu dugova; sa Makedonijom, uz sav respekt, ne bi trebalo da bude puno problema; reprezentacija Škotske, ostrvska zemlja, uvek neugodan protivnik ali svakako ne i nepremostiva prepreka; Belgija ima mladu reprezentaciju koja ide uzlaznom putanjom i nikako ih ne treba potceniti ali uz ozbiljan pristup naših „Orlova“ treba verovati u pozitivne ishode u dvomeču sa njima; i za kraj takodje bivša Jugoslovenska republika Hrvatska o kojoj je suvišno pričati, imaju izuzetne individualce: Modrić, Kranjčar, Srna… ali isto tako ne treba da zaboravimo i naše adute.

Za sve koji žele da pogledaju sve grupe za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine link.

Po nama dve grupe koje po kvalitetu reprezentacija mogu da se svrstaju u lakše su grupa E u kojoj su reprezentacije: Norveške, Slovenije, Švajcarske, Albanije, Kipra i Islanda; i grupe G u kojoj su reprezentacije: Grčke, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Litvanije, Letonije i Lihtenštajna. Dok jedna od težih grupa, po nama, je grupa B u kojoj su: Italija, Danska, Češka, Bugarska, Jermenija i Malta.

Reprezentacija Srbije(foto: Reuters)

Biće svakako zanimljivo u ovoj grupi. Plasman na svetsko prvenstvo nije nemoguća misija, ali moramo prići svakom meču maksimalno profesionalno jer svaki bod je zlata vredan. Ne treba spominjati prošlost i šta smo sve propustili, prost primer je neuspeh u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2004. godine, već trebamo gledati napred i iskoristiti sve mane protivnika i smanjiti sopstvene greške. Samo tako i uz malo sreće, koja je uvek potrebna, će se „Orlovi“ naći medju 32 najbolje reprezentacije na svetu.

(Beli Orlovi, D. Jevremović; Foto: Reuters)