JOHANESBURG – Srpski fudbalski reprezentativci koji igraju u Bundes ligi redom kažu da ne očekuju da Nemačka, njihov naredni protivnik na Svetskom prvenstvu, ponovi tako dobru partiju kakvu je prikazala u prvom meču protiv Australije.

– Nemačka je protiv Australije dominirala svih 90 minuta. Pokazali su svu svoju moć, igrali gotovo perfektno i zato nemaju više čim da nas iznenade – rekao je na konferenciji za novinare u Johanesburgu Zoran Tošić, koji je prolećni deo prošle sezone proveo na pozajmici u Kelnu, ali će karijeru nastaviti u moskovskom CSKA.

– Mi smo u prvom malom finalu sa Ganom podbacili, ali smo izvukli pouke. Sledeća utakmica je zato veoma bitna, jer nema više popravki. Treba da pokažemo da li smo pravi ili nismo i verujem da ćemo to i učiniti – dodao je Tošić.

Član berlinske Herte Gojko Kačar saglasio se sa ocenom da Srbija nije autsajder u duelu sa Nemačkom.

– Nijedna ekipa nije „džaba“ na Mundijalu. Videli ste da se Brazil mučio da bi pobedio Severnu Koreju. Svako može da pobedi svakog. Nemci gaje izuzetno atraktivan fudbal sa dosta trčanja bez lopte. Slično kao mi u kvalifikacijama, ali možemo da se nosimo sa njima, možda ćemo baš zbog tog poraza od Gane moći da iznenadimo Nemce dobrom igrom – naveo je Kačar dodajući:

„Utakmica sa Nemačkom je jedna od najbitnijih za ovu generaciju. Za protivnika imamo insipirativnog i velikog rivala, što samo može dodatno da nas motiviše“.

Tošić, Kačar i Zdravko Kuzmanović, kao i Neven Subotić koji je dan ranije takođe razgovarao sa novinarima, odlično poznaju nemačke reprezentativce.

– Vrlo su opasni. Ključno je što se okupili odmah po završetku Bundes lige pa su fizički izuzetno spremni. Dobro je poznat i njihov mentalitet, sav svoj kvalitet i snagu pokazuju na velikim takmičenjima. Pregazili su Australiju – ocenio je Tošić.

– Fizička sprema je njima na prvom mestu, to je Nemačka, vidi se da mogu da trče svih 90 minuta bez problema – dodao je Kuzmanović.

Kačar, koji već dve i po godine igra u Nemačkoj, rekao je i da su „panceri“ još po žrebu za sastav grupa izrazili optimizam pošto su ubeđeni da su najkvalitetniji u grupi D.

– Većina njih je iz Bajerna, a znate kako je Bajern igrao ove godine i osvojio sve što je mogao u Nemačkoj, a igrao i finale Lige šampiona. Sve se zna o njima. Najviše su pretrčali u dosadašnjem toku turnira. Zadovoljni su grupom, uvereni da su najkvalitetniji. Za njih bi sve osim pobede nad Srbijom biti veliko iznenađenje, ali teško da će ponoviti partiju iz duela sa Australijom – istakao je Kačar.

Prednost Nemačke je i dodatno samopouzdanje zbog igre u duelu sa Australijom (4:0), dok je Srbija poražena od Gane sa 0:1, pošto je Kuzmanović igranjem rukom skrivio penal posle koga su protivnici „orlova“ stigli do jedinog gola.

– Nije smela da mi se desi ta greška. Bilo mi je jako teško i još je. Prijala mi je podrška navijača sa jučerašnjeg treninga, osećam se sada lepše. Profesionalac sam, moram da prođem tu krizu. Treba sada svi da pokažemo reakciju – naveo je Kuzmanović.

Utakmica između Srbije i Nemačke biće odigrana u petak od 13.30 u Port Elizabetu.

Izvor: Glas Javnosti