Svetsko prvenstvo u fudbalu ostaće za većinu aktera upisano kao najveće dostignuće u karijeri, veće od svih utakmica i trofeja u klupskim okvirima. Za dvojicu ekonoma nacionalnog tima Srbije, Nemanju Nikolića i Danijela Dragaša, Mondijal u Južnoj Africi biće i bukvalno najteži posao od kada vode brigu o opremi naših reprezentativaca.

Nikola Zigic aerodrom

– Na ovom prvenstvu ćemo brinuti o opremi teškoj oko šest tona! Dve tone smo poslali još ranije preko nemačke firme „Šenker“, i to najteže stvari: zimske jakne, trenerke, šuškavce i odeću za slobodno vreme. Moramo da mislimo na sve, jer je klima takva da se temperatura kreće od 20 tokom dana do nula stepeni uveče – kaže Danijel Dragaš.

Ekonomi FSS su mladi, a ovaj težak zanat učili su od Nemanjinog oca, legendarnog Stanka Lale.

– Sa ekipom putuje i drugi kontingent opreme, mislim da će biti težak oko četiri tone. Najteži deo je medicinska i fizioterapeutska oprema – stolovi za masažu, sredstva za masiranje, flasteri, zavoji, kao i mnoštvo druge opreme koju nam je dodelio sponzor „Najki“, odnosno njegov zastupnik „Delta sport“.

Sve ukupno, brinućete o šest tona opreme?

– Otprilike toliko, dok je pre četiri godine u Nemačkoj bilo skoro upola manje. Bilo je toplije i nije nam bila potrebna odeća za niže temperature, a sada smo uz debele jakne za svaki slučaj poneli i kape i rukavice!

Kopačke u kojima će Antićevi izabranici igrati utakmice takođe čine priličnu stavku u celokupnoj opremi.

– Svaki od 23 igrača nosi sa sobom po šest-sedam pari kopački po svom izboru, to je jedino što sami biraju. Njihovo je samo da nas obaveste šta nose na utakmicama. Uz reprezentaciju će sve vreme biti i predstavnik „Najkija“ sa dodatnom količinom opreme, koji može da je dopuni ako zatreba.

Evidencija i održavanje opreme je uobičajen zadatak ekonoma, kao i slanje na pranje i sušenje.

– Menadžer našeg tima Bošković obavestio nas je da će nam u hotelu „Sanisajd“ biti na usluzi vešeraj i sve drugo što je potrebno. Imaćemo na raspolaganju jednu ogromnu prostoriju, gde ćemo držati rekvizite i opremu, gde će igrači moći da dođu na masažu i uzmu dresove, šortseve i ostalo. Za deset dana priprema u Austriji sve je funkcionisalo kako treba i dobili smo uveravanja da će i u našoj bazi u Južnoj Africi sve biti na vrhunskom nivou.

Kao što je uobičajeno na najvećim takmičenjima, reprezentativcima Srbije biće dozvoljeno da posle svake utakmice razmenjuju dresove sa rivalima.

– Naravno, svi igrači žele da se sećaju učešća na Svetskom prvenstvu, pa će za uspomenu menjati dresove. To neće biti problem jer nosimo ukupno 14 kompleta opreme – po sedam crvenih i belih kombinacija, što je više nego dovoljno – kaže Dragaš.

Prve tri utakmice u crvenoj garnituri

Ekspedicija „orlova“ unapred je obaveštena da će prve tri utakmice u grupi D protiv Gane, Nemačke i Australije igrati u crvenim garniturama, a dalje će zavisiti od boja protivnika.

– Nemanja i ja bili bismo najsrećniji da se u Beograd vratimo sa nekoliko tona opreme manje jer bi to značilo da smo na Mondijalu ostali dugo i da smo dobar deo opreme razmenili i poklonili – zaključuje ekonom FSS.

Dnevni raspored
09.00 – Buđenje
09.30 – Doručak
11.00 – Trening
13.30 – Zajednički ručak i koktel u restoranu „Marko“
17.00 – Let iz Beograda za Minhen
21.55 – Let iz Minhena za Johanesburg
08.25 – Dolazak u Johanesburg
SREĆNO „ORLOVI“

Izvor: BLIC