Reprezentacija Srbije doputovala U Južnu Afriku na svoje prvo svetsko prvenstvo.

Krasic, docek u Juznoj Africi

Stigli su! Posle veličanstvenog ispraćaja u Beogradu, leta preko Minhena i celonoćnog putovanja avionom „Saut Afrika er lajna”, reprezentativci Srbije sleteli su u Johanesburg. Ispred vrata aviona čekali su ih Tomislav Karadžić, Zoran Laković i ambasador Srbije u Južnoj Africi Goran Vujičić i svakom ponaosob poželeli dobrodošlicu, sreću i uspeh na Mondijalu.

Smešteni u biznis klasu Orlovi su u toku noći u svojim foteljama – ležajevima mogli koliko toliko da se odmore. Novinarima, fotoreporterima, podrazumeva se i ostalim putnicima na redovnoj liniji od Minhena do Johanesburga, ulaz u biznis klasu nije bio dozvoljen sve dok se oni koji su izveštavali i sa prethodnog Mondijala u Nemačkoj 2006. nisu setili da je FIFA insistirala i tada da prvo snimatelji izađu iz letilice.

Raspoloženo su se izabranici Radomira Antića pripremali za svečani čin. Nameštali su kravate, zatezali košulje, a Nikola Žigić je prednjačio u dobrom raspoloženju.

– Ba-fa-na, oooooo, ba-fa-na – pevušio je srpski gorostas.

Nemanja Vidić je ćutao i vezivao pertle. Trenutak kasnije, Žigićse ponovo oglasio:

– Pogledaj ove napolju sa mašinkama! Biće – „ti bledoliki, moramo da te pretresemo”…

Nisu se ostali fudbaleri obazirali na Žigićeve šale, svako je imao neku svoju brigu više.

Autobus Srbije na Svetskom Prvenstvu u Juznoj Africi


Svako pa i Rešad Kunovac:

– Kuna, nešto si natmuren, kao da nisi spavao noćas – uz osmeh je upitao Radomir Antić svog prvog saradnika.

Trenutak kasnije, vrata letilice konačno su se otvorila – i ispred njih pojavio se odbor za doček. Prvi je u avion kročio čovek iz obezbeđenja i sa ovlašćenjem iz FIFA:

– Prvo novinari, onda izlaze igrači – prozborio je.

Iza njega pojavili su se Tomislav Karadžić, Zoran Lakovići ambasador Goran Vujičić:

– Momci, dobro došli i da ostanete ovde što duže možete – izgovorio je predsednik pružajući ruku, pre svih selektoru Radomiru Antiću.

Za selektorom su počeli da izlaze i igrači, Žigić, Stojković, Vidić…

Nemanja Vidic docek Juzna Afrika

Ali, nisu na stepenicama zastali poput Nemaca i Engleza kako bi bar na nekoliko sekundi poziranja fotoreporterima ovekovečili trenutke istorije srpskog fudbala. Hodali su kao da nekud žure i na sporedni izlaz u pratnji jakih policijskih snaga napustili aerodrom u Johanesburgu. Iako na aerodromu nisu dočekani pod rafalnom paljbom svetskih medija, a na žalost, ni pred domaćim se nisu previše zadržavali, Dejan Stanković, Nikola Žigić, Nemanja Vidić i ostali Antićevi puleni, ostaće upamćeni kao prvi učesnici Mondijala koji zvanično brane ime i čast zemlje Srbije!

Doček u hotelu uz Marš na Drinu

Oni koji su imali prilike to da vide, kažu da je bilo nezaboravno! Dok su reprezentativci Srbije izlazili iz svog autobusa sa srpskom zastavom kojim će biti prevoženi u Južnoj Africi, iz hotela „Sanisajd park„ se začuo Marš na Drinu! Uz zvuke srpske pesme, usledilo je i novo iznenađenje u režiji domaćina: pogača i so za dobrodošlicu.

Ni tu se nisu zaustavili ljubazni domaćini nacionalnog tima: transparent ispred hotela „Dobro došli srpski Orlovi” – ilustruje u kakvom ambijentu će reprezentacija Srbija dočekati mondijalske utakmice. Ceo hotel inače ukrašen je i srpskim zastavicama.

Dobrodošlica ambasadora Vujičića

Reprezentativce Srbije sinoć je u njihovom hotelu posetio i ambasador Goran Vujičić u društvu otpravnika poslova Jasmine Tatarac. Gospodin Vujičić poželeo je nacionalnom timu uspeh na Mondijalu baš kao što im je poželeo dobrodošlicu na aerodoromu u Johanesburgu u toku jutarnjih sati.

Antić: Došli smo da steknemo još veću reputaciju

Selektor naše reprezentacije Radomir Antić nije krio da je impresioniran dočekom, koji je priređen srpskoj selekciji u hotelu „Sanisajd Park”, smeštenom u Parktaunu, jednom od najlepših delova najvećeg grada Južne Afrike. Objekat je ukrašen našim trobojkama, a na velikim transparentima na srpkom i engleskom jeziku napisano je „Dobrodošli orlovi”. Zaposleni su napravili špalir i fudbalere Srbije dočekali po našem običaju uz pogaču i so, kao i prigodan muzički omaž.

– Zadovoljan sam što sam u Južnoj Africi. Doček je potvrdio da će ova zemlja na pravi način iskoristiti svoju šansu da se u svim sferama pokaže u najboljem svetlu. Doček u hotelu je više od priče. Sa muzikom, a naročito s pesmom „Marš na Drinu”, nakon koje je usledio dodatak s njihovim folklorom. Na licima tih ljudi videlo se više od te pesme – videla se dobrodošlica i jedna velika želja da nas ugoste na pravi način – izjavio je Radomir Antić.

Na pitanja kakav je osećaj po dolasku u Afriku i s kakvim ambicijama je reprezentacija Srbije, posle tri pripremne utakmice, stigla na prvi Mundijal, koji će se održati na „crnom kontinentu”, selektor je odgovorio:

– Što se tiče naše reprezentacije dolazimo sa velikom željom da budemo na nivou našeg naroda. U pripremama smo prošli kroz različite faze i siguran sam da ćemo na prvoj utakmici protiv Gane biti ono što jesmo – jedna reprezentacija, koja želi da stekne još veću reputaciju na ovom Svetskom prvenstvu.

Izvor/Autor: Politika, Đ. Smiljanić

Povezane vesti