Neki od naši reprezentativaca su još uvek na pripremama sa svojim klubovima, dok su neki već na Evropskoj sceni u kvalifikacijama za najelitnija Evropska takmičenja. Vidljivo je da se iz dana u dan kvalitet njihove igre podiže na sve viši nivo, a rezultati su pobede njihovih timova. Krenućemo od domaćih klubova…

Crvena Zvezda je odigrala svoju premijernu utakmicu ove sezone u Evropi i već u njoj stekla prednost, koja bi trebalo da je veliki korak ka sledećem kolu Lige Evrope.

Utakmicu su odigrali u gostima kod fk Ventspils u Letoniji. U pobedi od 2:1 na Ventspilom u redovima crveno belih našli su se: Andrija Kaludjerović, Nenad Kovačević kao i mladi Darko Lazović. Lazović iz utakmice u utakmicu pokazuje izuzetan kvalitet na sredini terena i sve bismo više trebali obratiti pažnju na njegove partije. I u ovoj utakmici ovaj dvadesetogodišnjak je pokazao zašto ga već sada neki vide kao budućeg reprezentativca.

Darko Lazović, Foto: Reuters

Kaludjerović je bio strelac vodećeg gola u 10. Minutu i nastavio uspešno da trese mreže protivničkih ekipa kao i na pripremama.

Ostaje revanš u Beogradu i nadamo se potvrda, da će se naš klub naći u zadnjem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Partizan je bio gost Belgijskog Genka. Crno beli su imali prednost od 1:0 ali ubrzo zatim je došlo do izjednačenja, a u zadnjim minutima utakmice čak i do preokreta i pobede domaće ekipe od 2:1.

Vladimir Stojković  je bio na golu crno belih i kod svih situacija u kojima je mogao nešto da učini odradio je to na vrhunskom nivou. Kod izjednačenja, jedanaesterca, nije mogao ništa da učini kao i kod pogotka u 92. Minutu kad je bio rekli bismo više srećom nego iskustvom protivničkog fudbalera savladan perfektnim lob udarcem.

Spomenućemo na trenutak da Radosav Petrović nije bio sa svojim saigračima u Belgiji jer je na korak od prelaska u Englesku Premijer ligu u redove Blekburn Roversa. Narednih dana se očekuje epilog ovog transfera, a mi očekujemo da radna dozvola za našeg reprezentativca nebi trebalo da predstavlja problem.

Miljan Mrdaković sa svojom ekipom, Aek iz Larnake, sigurno korača kroz kvalifikacije za Ligu Evrope. Ovoga puta u goste im je došla ekipa Mlade iz Boleslava (Češka), a ispratili su je sa rezultatom od 3:0. Miljan je proveo svih 90. Minuta na terenu, i očekuje se da u revanšu, sem ako ne dodje do velikog iznenadjenja, naš reprezentativac sa svojim klubom prodje u sledeće kolo kvalifikacija.

Bojan Šaranov(desno; Foto: Reuters)

Bojan Šaranov se izborio za svoje mesto u startnih jedanaest u utakmici protiv NK Maribora u kvalifikacijama za Ligu Šampiona. Njegov klub, Makabi Haifa, je pobedio u ovoj utakmici na svom terenu rezultatom 2:1 . Njegov klub je dobro otvorio meč i poveo već u 8 minutu, dok kod izjednačujućeg pogotka, naš golman nije imao šansi da bilo šta učini jer mu je bio zaklonjen vidik ka lopti i samim tim bio sprečen da bilo šta učini i spreči efektan pogodak. U 70. Minutu su njegovi saigrači postigli drugi pogodak koji im je doneo prednost pred revanš, ali ne i osigurao prolazak u sledeće kolo.

Miloš Krasić je odigrao utakmicu na pripremama svog kluba po Americi sa Meksičkim klubom Čivasom i ostvario pobedu od 1:0. Nastupao je samo 45. Minuta jer trener ekipe Juventusa iz Torina nije hteo previše da rizikuje i više isprobao neke igrače koji bi trebalo iz drugog plana da dobiju šansu u utakmicama koje predstoje Juventusu u Italijanksoj ligi i Evropi.

Slobodan Rajković i Branislav Ivanović su sa ekipom iz Londona na pripremama u Aziji. Ivanović stiže ne samo da zaustavi protivničke igrače da ugroze gol Čelzija, već i postiže sve češće golove(Gol protiv selekcije Tajlanda), dok se Rajković izborio za poverenje trenera Viljaš- Boaša koji je insistirao da se podnese zahtev za radnu dozvolu našeg reprezentativca sa kojom bi ove sezone nastupao za Londonski klub u Premijer ligi i u Ligi Šampiona.

Sledeće nedelje ćemo tačnije znati ko će nastaviti da se takmiči u Evropskim takmičenjima, zatim dali je neki naš fudbaler promenio sredinu u kojoj će nastupati sledeće sezone, zatim dali radna dozvola u Engleskoj nije više prepreka za neke naše fudbalere…

Budite uz nas i naše „Orlove“!

(Beli Orlovi, D. Jevremović; Foto: Reuters)