Ivica Osim, nezaboravni selektor „plavih“ s kojima je 1990. došao do petog mesta na Mondijalu, gledaće događaje iz Južne Afrike na televiziji, u svom domu – bilo u Sarajevu, bilo u Gracu gde sad boravi. Navijaće, kaže, za Špance i sve protagoniste dobrog fudbala, u koje bez rezerve svrstava i selekciju Srbije.
Ivica Osim

Ivica Osim

– Za budućnost fudbala bilo bi najbolje da Španija postane svetski prvak i mislim da nije daleko od toga. Samo da im neki „Murinjo“ ne pokvari pobedničke planove! Čast rezultatima, ali stil koji on forsira nije igra, nego destrukcija i ne bi valjalo da dobije puno sledbenika. Fudbal će se igrati i sutra, a ljudi vole da uživaju u njegovoj lepoti i kreativnosti – oštar je iskusni stručnjak.

Ko može Špancima da pomrsi račune?

– Možda Argentina ili Brazil, sa svojim sjajnim pojedincima. Ne bih isključio ni nacije koje se vraćaju na scenu, kao što su Holandija i Francuska, ni uvek aktuelnu Italiju. Kažem, neka to bude neko ko igra pravi fudbal.

U Srbiji je euforija, očekuje se mnogo od Antićevog tima?

– Normalno, tako je u svim zemljama koje će igrati na Mondijalu. Svi se uzdaju u internacionalce, koji igraju u Premijer i Bundes ligi, Kalču ili Primeri…Samo, šta znači igrati na primer u Bundes ligi? Nisu svi koji tamo igraju jednaki, ima asova i onih koji popunjavaju tim. Za Srbiju je najvažnije da ne poleti previsoko, što je specijalitet nas Balkanaca.

Selektorov zadatak je da emocije spusti na zemlju?

– Antić je prošao sve u fudbalu, sigurno zna kako da se nosi s tim i kako da prizemlji igrače koji su preko noći postali zvezde…Istina, Vidić, Ivanović, Krasić i ostali zaista su imena koja nešto znače, ali to neće vredeti ako se naruši atmosfera u timu.

Iz vašeg iskustva, kako je očuvati?

– Igrači treba da veruju selektoru i on njima, bez pogovora. Što se tiče toga, Srbija je sa Antićem u najboljim mogućim rukama. Pitanje da li treba igračima treba davati “voljno” u vreme prvenstva, da li im omogućiti susrete sa ženama i devojkama – Brazilci, Englezi i drugi su davno razrešili. Što normalnije žive, igrači će više pružiti. Ne treba im dati ni apsolutnu slobodu, ni stavljati stege jer ih imaju previše u klubovima tokom sezone.

Šta može spolja da naruši timski duh?

– U Italiji sam dozvoljavao Piksiju i ostalima da odmore glavu i nisu to zloupotrebljavali. Bilo je problema sa novinarima – dovoljno je da počnu da “sastavljaju “ tim da se odnosi naruše. Igrači su pozitivni egoisti, svi hoće da igraju i ne valja kad im se ubaci „crv“ u psihu. Srbija je igrala odlično u kvalifikacijama baš zbog duha koji je uspostavio Antić i to se mora sačuvati.

U D grupi su još Gana, Nemačka i Australija?

– Gledao sam Ganu u porazu od Holandije (1:4), nije bila toliko slaba. Malo su krenuli krlom u jagode i bili kažnjeni, ali to će biti pouka Rajevcu i njegovom timu. O Nemcima se sve zna, Australija igra tvrdo, engleski i nikome neće biti lako. Videli ste i protiv Novog Zelanda da niko na Mondijalu neće biti “lak zalogaj”. Takve ekipe su najopasnije: nemaju šta da izgube, a bore se i trče kao navijeni. Svejedno, sa kavlitetom koji ima realno bi bilo da Srbija prođe u drugi krug – uveren je Osim.

„Englezi su me razočarali“

U Gracu, gde boravi sa suprugom Asimom, Osim je prošle nedelje gledao utakmicu Engleska – Japan (2:1).

– Japanci su me posetili i pozvali na utakmicu kao svog bivšeg selektora. I šta sam video – nikakve Engleze i uplašene Japance! Englezi imaju rezultate, ali Kapelo nije uspeo da im promeni način igre. Nemaju plejmejkera, nadostaje im ideja i duh. Nije to ni odlični Džerard koji se troši na sve strane, Lampard pogotovo. Možda je to Ešli Kol, ali sve skupa – slabo. Ako nastave da igraju ovako, “engleski”, svaki njihov rival će imati šansu. Oni su atlete i trkači, ali kreativne ekipe mogu da ih nadigraju – uveren je Osim.

Izvor: Blic

Povezane vesti