Počelo je! Svečanom ceremonijom na stadionu „Soker siti“ u Johanesburgu otvoreno je 19. po redu Svetsko prvenstvo, prvo koje će biti održano na afričkom kontinentu. „Ujedinjena Afrika – ujedinjeni svet“ bila je parola organizatora na otvaranju smotre najboljih selekcija.

Football fans wave South African flags d

Svečanost otvaranja bila je sačinjena iz devet segmenata u kojima smo na sceni imali prilike da vidimo pevače, igrače, statiste, akrobate i ostale kako to već nalaže ovakva manifestacija.

U prvom segmentu domaćini su obrađivali temu – „Južna Afrika zemlja kontrasta“. U narednom, dobitnik Mendeline nagrade za etno umetnika, Sokani Mankiva je recitovao stihove o zemlji domaćina.

U trećem, možda i najzanimljivijem delu otvaranja, pod sloganom – „Afrika živi u nama“ načinjena je koreografija od devet redova, koji simbolizuju sve gradove u kojima će se igrati mečevi šampionata sveta.

Usledili su muzički segmenti. Na sceni, na terenu stadiona „Soker siti“ tada je izvedena numera „Nada“ posvećena južnoafričkom operskom pevaču Sipivo Ntšebeu, koji je trebalo da nastupi na svečanom otvaranju Svetskog prvenstva u fudbalu, i koji je nedavno preminuo od meningitisa.

Zatim je izvedena koreografija koja je predstavljala „Karabaš“ – nacionalni simbol Južnoafrikanaca – piće dobrodošlice. Takođe, vrlo interesantan segment otvaranja bio je kada je na sceni ogromna buba kotrljan, kod nas poznatiji kao balegar, kotrljao zvaničnu loptu Svetskog prvenstva – „Džabulani“.

Usledile su reči Nelsona Mendele na velikom video bimu – „Možemo da rodimo zvezdu“. Nažalost, Mendela je otkazao učešće na današnjoj ceremoniji zbog pogibije praunuke koja je sinoć stradala u saobraćajnoj nesreći.

U nastavku na sceni su se ređali izvođači pesama sa afričkog kontinenta u kojima je, nadamo se, uživala mnogobrojna publika u ne baš krcatom stadionu (94.700 gledalaca) u Johanesburgu.

Na samom kraju ceremonije, sve zastave zemalja članica FIFA uvezane su u jednu, da bi se nakon toga iz te grupe izdvojile 32, simboli učesnika Mundijala.

Povezane vesti