Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Vladimir Petrović najavio je danas da će na novembarskoj prijateljskoj utakmici sa Bugarskom u nacionalnom timu debitovati prvotimac Fiorentine Adem Ljajić i golman Genta Bojan Jorgačević. Takođe je rečeno da Vladimir Stojković nije pozvan da bi se ukazala šansa drugim golmanima.

Srbin, Adem Ljajic

„Naravno da će utakmica u Sofiji biti prilika da zovemo i Ljajića. Razgovarao sam i sa njegovim trenerom u Fiorentini Sinišom Mihajlovićem, koji mi je rekao da Ljajić odlično igra, čak i u defanzivi, što mu je ranije nedostalo. Obradovalo me je to“, rekao je Petrović novinarima tokom razgovora u Fudbalskom savezu Srbije.

Jorgačević će u tim biti pozvan jer Petrović želi da proba još neke golmane, kako bi imao što više alternativa za Vladimira Stojkovića. Razlog nije Stojkovićev sukob sa huliganima Crvene zvezde, koji mu je doneo velike neprilike u poslednje vreme.

„Nije zbog toga. Samo želim da proverim još nekog golmana, da ne ostanemo samo na Stojkoviću“, rekao je Petrović.

Stojković je na meti vatrenih pristalica crveno-belih od kada je kao bivši kapiten Zvezde u letnjem prelaznom roku prešao u redove večitog rivala Partizana. Pre poslednje utakmice Srbije, 12. oktobra u Đenovi sa Italijom, huligani su ga i fizički napali, a meč je potom prekinut posle samo šest minuta igre.

www.bojanjorgacevic.com

Reprezentativni golman je zatim na subotnjem večitom derbiju gestovima poručio huliganima da ih se ne plaši, a mnogi su te poteze okarakterisali kao provokacije zbog kojih se očekuje nastavak zvižduka nacionalnom timu na narednim mečevima.

„Sreća je što u Đenovi nije bilo i težih incidenata, a moglo je da se desi. Nezgodna je situacija. Teško će se sve to sa odnosom Stojkovića i navijača zaboraviti. Posebno što se stalno piše o tome. Možda ne bi trebalo toliko. Iako je i on kriv što potencira tu temu. Mene lično, kao bivšeg igrača Zvezde, Stojković nije uvredio. Mlad je momak. Možda i nepromišljen“, dodao je Petrović misleći na
majicu koju je Stojković pokazao navijačima Partizana, a na kojoj je pisalo: „oprostite mi moju ružnu prošlost“.

Duel u Đenovi mogao bi da bude i presudan za rezultat „orlova“ u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, pošto će Srbija skoro sigurno u petak biti kažnjena zbog ponašanja svojih pristalica.
Odluka UEFA je neizvesna, ali se najčešće pominje dodeljivanje pobede Italije službenim rezultatom od 3:0, kao i zabrana Srbiji da kao domaćin igra sa navijačima na stadionu.

„Lično bih voleo da igramo novu utakmicu sa Italijom, pogubno bi za nas bilo da nam ne dozvole da igramo fudbal… Ali, i ako se utakmica registruje pobedom Italije kvalifikacije nisu gotove. Imaćemo još šest utakmica posle toga, a svi znamo da mi kao narod pružamo najviše kada je najteže. Igrači su u Đenovi bili spremni da se iskupe za poraz od Estonije i zvižduke naših navijača na tom meču, koji su nam svima teško pali… Sada moramo da dignemo glave“, rekao je Petrović.

Dodatni problem za Petrovića mogla bi da bude i činjenica da srpski reprezentativci uglavnom igraju lošije nego u prošloj sezoni. Mnogi su i povređeni.

Suprotan primer je Nikola Žigić, koji je posle duela u Đenovi, u kome posle duže vremena nije bio u startnoj postavi „orlova“, postigao prva dva gola za Birmingem Siti u Premijer ligi.

„I klupa je vaspitna mera. Svakako da povećava motiv“, istakao je Petrović.

Povezane vesti