Italijanski mediji uglavnom traže da se reprezentacija Srbije isključi iz kvalifikacija za Evropsko prvenstvo zbog nereda u Đenovi, ali ima i onih koji ne veruju da će biti izrečena najstroža kazna jer će ključnu ulogu ponovo odigrati politika.

Platini, Italija-Srbija

Predsednik UEFA Mišel Platini izjavio je da je bio zgrožen onim što je video na stadionu u Đenovi i podsetio na princip „nulte tolerancije“ kada je takvo nasilje u pitanju.

Međutim, „La Republika“ tvrdi da će Srbija biti kažnjena samo gubitkom utakmice i zabranom igranja na svom terenu, zbog toga što će Platiniju biti potreban glas Srbije na predsedničkim izborima naredne godine.

„Utakmica će biti registrovana 3:0 za Italiju, a Srbija će najverovatnije naredne tri utakmice kao domaćin morati da igra u inostranstvu pred praznim tribinama. Neće biti isključena iz kvalifikacija iz političkih razloga“, piše list.

U tekstu se dodaje da je posle katastrofe na Hejselu Engleska izbačena iz svih takmčenja, ali samo zbog toga što je UEFA postigla takav dogovor sa vladom Margaret Tačer.

„Nešto slično bi moglo da se dogodi i sada, ali Platini to neće tražiti, jer će naredne godine biti održani izbori za predsednika UEFA, pa bi isključivanje Srbije bila preteška odluka“, piše La Republika.