Konačno! Svetsko prvenstvo u fudbalu može da počne. Afrika je prvi put domaćin uslovno rečeno najboljim reprezentacijama sveta koje će se tokom narednih mesec dana boriti za „zlatnu boginju“. Južnoafrikanci tvrde da su spremni za vrhunski događaj iako je sasvim jasno da je to daleko od istine, ali to ovog puta ipak nije tema.

FIFA Svetsko Prvenstvo 2010 u Juznoj Africi - grb mali

Čast da bude među 32 reprezentacije učesnice izborila je i Srbija. Naša zemlja, prvi put pod ovim imenom, pokušaće da ostvari što bolji rezultat i pokaže da uspesi ostvareni u kvalifikacijama nisu samo prolazni bljesak. Mnogo faktora uticaće na rezultat „orlova“ na Mondijalu, ali ne treba se opterećivati time. Zaslužili su srpski fudbaleri čestitike i podršku za pređašnje rezultate, a ako u Južnoj Africi podbace – zaslužuju svaku kritiku.

Opet, relativno je šta bi moglo da se okarakteriše kao neuspeh. Da li bi to bila eliminacija već u prvoj fazi? Možda. Onako objektivno gledano, najvažnije je da se u svakoj utakmici vidi da momci daju sve od sebe. Ako je protivnik bolji i zabeleži pobedu – svaka mu čast. Svaka čast i „orlovima“ ako budu igrali slabo, a budu beležili pobede. Neki bi rekli i da su takve pobede slađe.

Svetsko Prvenstvo 2010 Srbija plakat

Utisak je da se uspeh ili neuspeh reprezentacije na Mondijalu previše prebacuje na… nivo koji apsolutno nema veze sa sportom. Život ide dalje i posle ovog Svetskog prvenstva, fudbal će se i dalje igrati i biti predmet najrazličitijih polemika od kojih, sasvim sigurno, mnoge neće imati veze sa sportom. Iako me je iskustvo naučilo da loše vesti nailaze na veći odjek od dobrih, iskreno se nadam da loših vesti neće biti mnogo. A ako ih i bude – nije smak sveta. Verujem da će neuspeh najteže pasti onima koji su igrali, kao što će se uspehu najviše radovati njegovi tvorci.

Dakle, Srbija svakako nije favorit ni u svojoj grupi, a još manje na Mondijalu. Ipak, uvek se pojavi neka ekipa iz drugog plana koja ume da iznenadi i ostvari rezultat kojem se niko nije nadao. Bilo bi lepo da sada tako nešto pođe za rukom našoj reprezentaciji, ali kao što rekoh – ne zavisi sve od nas. I mnogo jače selekcije su se osramoćene vraćale kući, a i mnogo slabije dolazile do same završnice.

Uvek je zanimljivo praviti prognoze ko će biti novi šampion sveta. Neki tvrde da će titulu osvojiti jedna od reprezentacija kojoj je to već polazilo za rukom, drugi kažu da je vreme za neko novo ime, treće to i ne zanima previše već samo žele da uživaju u fudbalu. Ko će zablistati? Ko će razočarati? Ko će biti junak, a ko tragičar? Saznaćemo u narednih mesec dana. Ako mene pitate, ne očekujte previše od ovog Svetskog prvenstva.

Izvor/Autor: SportskaCentrala, Aleksandar Šelić