Međunarodna sportska i druga štampa u subotu je prepuna naslova sa utakmice između Srbije i Nemačke. Mnogi likuju zbog poraza Nemaca, drugi se čude kako favoriti padaju redom.

Tako italijanska „Gazeta delo Sport“ piše kako su Nemci dobili težak udarac od strane Srbije.

– Mlada nemačka selekcija kasno je shvatila da nema posla sa neiskusnim „sokerusima“, već sa „namazanim“ Sbima. Nemci su izgubili ne samo zbog sudije, već i zbog nedostatka inspiracije kod Ezila i Milera.

„Korijere delo Sport“ piše kako je Nemačka propala, dok je Srbija poletela.

– Euforija Nemaca posle meča sa Australijom došla im je glave.

Sa druge strane „Tutosport“ upozorava:

– Poraz od Srbije ne treba nikoga da prevari. Nemačka ostaje reprezentacija koja bi mogla da bude među glavnim protagonistima ovodišnjeg Svetskog prvenstva, pre svega ukoliko bude konkretnija u napadu. Učinak Nemaca znatno je bio uslovljen odlukama sudije, koji je nepravedno isključio Klosea iz igre.

Rimska „Republika“ tvrdi da su se Nemci vratili na zemlju.

– Od danas super-Nemačka sa četiri gola protiv stidljivih Australijanaca ponovo živi na planeti običnih.

„Korijere dela Sera“ ističe jednu od glavnih karakteristika ovogodišnjeg Mondijala:

– Na ovom Svetskom prvenstvu nema respekta prema „velikim“ ekipama, pa ni prema Nemačkoj. „Panceri“ su pali protiv Srbije i sada moraju da se bore za prolazak u drugi krug.

Englezi po svom ustaljenom običaju likuju zbog poraza Nemačke i usput „peckaju“ svoje velike rivale. „Dejli mejl“ tako piše:

– Pa to ne može da bude Nemac! Podolski da promaši jedanaesterac… ali on je ipak rođen u Poljskoj!

„Dejli Miror“ takođe se osvrće na promašeni penal „pancera“:

– Nikada nismo mogli da pomislimo da ćemo to doživeti: Nemci posle 28 godina promašuju penal na Svetskim prvenstvima. Moramo ipak da shvatimo da ni Nemci nisu nepogrešivi.

„San“ poziva navijače „Gordog Albiona“ da se ipak raduju i pored loše igre svojih izabranika:

– Radujte se… Bar je Nemačka izgubila! OK, Engleska je razočarala sa 0:0 protiv Alžira, ali bar možemo da se tešimo činjenicom da su Nemci poraženi.

Londonski „Tajms“ takođe u velikom stilu podseća na promašeni jedanaesterac Nemaca posle toliko vremena, dok Gardijan tvrdi da je poraz Nemaca „kontroverzan“ i „iznenađujući“.

Španski mediji posebno se osvrću na sudiju Undijana, za kojeg tvrde da nije ostavio najbolji utisak.

– Undijano i Podolski „ubili“ su Nemce. Crveni karton Undijana za Klozea je bio prestrog, Podolski je promašio penal. Očigledno da ne postoji nijedan sudija koji će učiniti da Španija izgleda pozitivno na nekom velikom turniru, čak ni kada godinama na prvenstva šaljemo ovog koji je najbolji, piše madridski „As“.

„Marka“ procenjuje da Nemci nisu uspeli da nastave sa igrom koju su prikazali protiv Australije i podseća da Nemci sada moraju da se bore za prolazak u drugi krug, dok „Mundo Deportivo“ piše kako su Srbi „isprašili“ Nemce koji su bili oslabljeni zbog crvenog kartona Klozeu.