Pretorija – Dan uoči utakmice Srbije i Gane, kada su „orlovi“ imali trening na „Loftus Versfeldu“, Pretorija je delovala uspavano, ulice su bile prazne zbog početka vikenda, atmosfera oko stadiona sablasna i ništa nije naslućivalo da će se na istom mestu za 24 sata odigrati utakmica Svetskog prvenstva.

Navijaci Srbije u Pretoriji, Juzna Afrika pred susret Srbija-Gana

Juče je, međutim, glavni grad Južne Afrike dobio novu dimenziju, kolorit je bio neuporedivo drugačiji, a navijači Srbije, Gane, ali i Južne Afrike, Čilea, Australije, Engleske lagano su se sa obeležjima svog tima spuštali ka stadionu.

Srbi su pred utakmicu sa Ganom bili više nego dobro raspoloženi, a u Pretoriju su stigli iz različitih krajeva sveta.

– Doputovali smo sinoć iz Australije, tačnije iz Sidneja, da bismo bodrili naš tim. Zastavu koju smo doneli sami smo sašili, a dresove smo kupili u Sidneju. Nije bilo problema da ih nabavimo jer tamo ima svih rekvizita u vezi s našom zemljom. Pa, kod nas ćete pre naći da kupite opanke, nego u Srbiji. Putovali smo 14 sati da bismo gledali tri utakmice. Ako bog da, ostaćemo i kada budemo igrali u drugom krugu. Ovo nam je već treće veliko takmičenje na kojem pratimo Srbiju – rekli su nam navijači koji su doputovali iz Australije.

Navijaci Srbije u Pretoriji, Juzna Afrika pred susret Srbija-Gana

Za stolom pored njih sede momci iz Beograda, Subotice, Novog Sada i Kalgarija. Nazdravljaju pobedi Srbije, koju nijednog trenutka ne dovode u pitanje.

– Živim u Subotici, a moj kum u Kalgariju. Hteli smo da se vidimo, pa smo razmišljali da li da odemo na letovanje u Grčku ili Crnu Goru, ali smo na kraju rešili da dođemo u Južnu Afriku i da budemo uz fudbalere. Seli smo u avion u Pešti, a povratnu kartu smo rezervisali za 11. jul. Ostaćemo sa Srbijom sve do finala – odlučni su kumovi Zoran i Karlo.

Korak dalje i dolazimo do Srbina Dejana iz Majdanpeka, koji sedi u društvu prijatelja Italijana, koji nas uz pozdrav odmah pita za Vladimira Jugovića, Sinišu Mihajlovića, Dejana Stankovića.

– Rodom sam iz Majdanpeka, ali već dugo živim u Džoburgu (Johanezburgu). Znate šta, imam utisak da ćemo igrati u finalu, pa još ako je moguće, sa Englezima – optimista je Dejan, dok njegov prijatelj Italijan tvrdi da njegova ekipa ovog puta nema velike šanse da stigne u završnicu.

Navijacica Srbije, tri prsta, SP2010

Atmosfera se zagreva i utom u kafe stiže grupa navijača „orlova“, koja je čim je spazila zemljake odmah počela da skandira „Srbija, Srbija!“.

– Došli smo iz Novog Sada, ima nas osmorica, već čitav sat tražimo naše navijače da malo podgrejemo atmosferu – kažu Novosađani i u tom trenutku stiže i grupa iz Salcburga.

S vremena na vreme pojavljivali su se i navijači Gane. Neuporedivo tiši od Srba, ali ipak uvereni da nisu uzalud dolazili u Južnu Afriku

Izvor: Blic