Ne bih imao ništa protiv da sednem na klupu „orlova“, ali ja nisam potreban dok je tu Antić. Voditi Ganu je isto kao i voditi bivšu Jugoslaviju, ima hrišćana i muslimana, ali igrači se zajedno mole

Srpski strucnjak Milovan Rajevac, trener Gane

Prijavite se kao saradnik sajta BeliOrlovi.rs

Selektor Gane i sada već proslavljeni srpski stručnjak Milovan Rajevac otkriva da bi krunu njegove trenerske karijere predstavljalo preuzimanje selekcije Rusije ili Srbije!

Rođeni Čačanin, koji će večeras protiv Urugvaja pokušati da odvede „crne zvezde“ u polufinale Mundijala u Južnoj Africi, šaljivo je uporedio sebe sa Žozeom Murinjom, dodavši da je na klupi Gane dočekao svojih pet minuta slave i naplatio ogroman trud koji mnogi nisu prepoznali.

Za Rajevcem je vladala prava pomama u hotelu „Parktonijan“ u Johanesburgu, jer su simpatizeri Gane prosto navaljivali na ogradu kako bi barem dodirnuli trenera koji ih je doveo do antologijskog uspeha. Na razgovor sa reporterima Pressa bivši trener Vojvodine došao je sa podočnjacima do zemlje, ali je i u takvom stanju demonstrirao prisan odnos sa izabranicima i članovima stručnog štaba koji su mu se obraćali sa „bos“ ili „čif“.

Kako se osećate kao prvi stručnjak u istoriji fudbala koji može jednu afričku selekciju da odvede u polufinale Mundijala, a ujedno postanete prvi Srbin koji je bio akter takvog meča još od 1962. godine?

– Kako se osećam? Pravo da vam kažem, ne znamo svi gde više udaramo. Telefon mi zvoni non-stop, javljaju se novinari iz Francuske iz Italije, ali sam ugasio ton, tako da odgovaram samo na SMS poruke. I to kome stignem… Ovo je moja godina.

Da li ste svesni činjenice da posle ispadanja „orlova“ kompletan fudbalski auditorijum u Srbiji zbog vas navija za Ganu?

– Osećam da je Srbija uzavrela, da se podigla velika prašina u otadžbini. Javljali su se već Ljupko, Bata Đora, bivši igrači… U Gani se takođe isto priča o Srbiji, zato na sve ovo ne gledam samo kao na svoj uspeh…

Opšte je mišljenje da Srbija nije iskoristila vaš trenerski potencijal, da u otadžbini niste dobili pravu priliku da pokažete šta možete?

– Pa, ja sam najuspešniji trener u istoriji Crvene zvezde, imam stopostotan učinak (smeh)… Šalim se, naravno, mogu samo da zahvalim Bati Butoroviću koji mi je pružio priliku u Vojvodini. Od tada sam nekako bio predodređen da pravim uspehe… Nekako sam i kao Murinjo dobro ispekao zanat dok sam bio pomoćnik u nekoliko klubova (opet smeh).

U čemu je tajna vašeg uspeha, pa selekcija Gane igra gotovo evropski tvrdo i disciplinovano?

– Tajna je u tome što smo jedina afrička selekcija koja je podmladila reprezentaciju. Ne robujemo imenima, nema nedodirljivih, a inspiraciju igrači pronalaze u muzici. U našem autobusu je uvek veselo, hoćete da vam dovedem našeg ekonoma. On sa sobom nosi bubnjeve i stalno ih udara.

Da li je tačno da ćete posle ovog Mundijala moći da odete u kancelariju predsednika države i na čeku ispišete platu koju želite?

– Predsednik me je zvao, čestitao, dolazio je i ovde, ali nije baš tako… Mnogo je teško biti selektor Gane, to vam je u istoj ravni sa predsednikom države. To mesto zovu „velika stolica“ i ne daj bože da vam krene po zlu. Ima ih 23 miliona i svi misle da mogu da budu selektori. Dobro je što sam uspostavio harmoniju u ekipi, pogotovo što je Gana kao i bivša Jugoslavija. Ima hrišćana i muslimana, ali igrači se zajedno mole.

Logično, posle Gane trebalo bi da preuzmete selekciju Srbije?

– Pa, možda jednog dana, ali sada imate Antića. Treba da shvatite da je ogroman uspeh i sam plasman na Mundijal…

Niste nam odgovorili?

– Recimo da bih voleo da budem selektor Rusije. Pravoslavna zemlja, a tamo još nijedan Srbin nije radio.

Osećao sam se prazno posle „orlova“

Kako danas gledate na pobedu protiv Srbije?

– Osećao sam se nekako prazno. Izlazim na teren i nekako po navici gledam u svoju decu… Vidim Luneta, Pantu, Žigu, momke koje sam trenirao u Crvenoj zvezdi. Mnogo mi je bilo teško posle utakmice kada sam ušao u njihovu svlačionicu. Bili su zgrčeni, maser Mače (Goran Zuvić, prim. aut) je plakao. Kada mi je Antić čestitao, poželeo sam mu da uzme šest bodova. Odgovorio mi je da će pokušati….

Povezane vesti