Kao što smo i obećali, nakon utakmice sa Italijom(1:1), zaključili smo i sabrali vaše glasove u anketi: Budite vi selektor reprezentacije Srbije. Imali ste priliku da iznesete vaše mišljenje i glasate za igrače koji po vama zaslužuju mesto u reprezentaciji Srbije.

Rezultati su za neke možda iznenadjujući, za neke možda ne, mi ćemo ih izneti i ukratko prokomentarisati ih.

U anketi za golmane, inače u ovoj anketi je učestvovalo najviše glasača, najviše glasova imao je Vladimir Stojković. Nekadašnji čuvar mreže reprezentacije Srbije, je u Partizanu pronašao klub u kome ima zavidnu minutažu, što prethodno nije bio slučaj. To se odrazilo i na njegov učinak u mečevima na kojima je nastupao. Stekao je sigurnost u sebe, što ako se prisetimo malo ranije nije uvek bio slučaj, i sada je svakako jedan od glavnih kandidata za jedinicu „Orlova“ samo se očekuje još poziv selektora.

Vladimir Stojkovic, golman reprezentacije Srbije

Vladimir Stojiković( foto: Reuters)

Vaši glasovi za igrače u zadnjoj liniji naše reprezentacije nisu doneli neko iznenadjenje. To je odbrana koja već duže vreme igra u tom sastavu. Igrače ćemo poredjati po broju vaših glasova.

Najviše je dobio Branislav Ivanović. Kao što se ustalio u reprezentaciji Srbije, tako je i slučaj u klubu za koji nastupa, Čelzi. Nezamislivo je da neko drugi zauzme njegovo mesto u dresu „Orlova“ jer on svaku utakmicu daje sve od sebe, što je i potvrdio protiv Italijana postigavši gol.

Aleksandar Kolarov, Branisla Ivanovic i Nemanja Vidic najbolji odbrameni igraci Premijer lige, a svi Srbi

Aleksandar Kolarov(levo), Branislav Ivanović(sredina), Nemanja Vidić(desno) (Foto: Reuters)

Očekivano se našao i jedan od najboljih centralnih bekova sveta u vrhu liste vaših glasova. Nemanja Vidić je zbog povrede pauzirao nekoliko prethodnih utakmica, ali to nikako nije uticalo na to da glasate za njega jer bez njega reprezentacija naše zemlje je jedno, a sa njim nešto drugo. Sam Aleks Ferguson je to isto konstatovao za ekipu koju on vodi, da kad je „Vida“ tu, sve je lakše.

Levonogi reprezentativac naše reprezentacije, očekivano se našao uz levu aut liniju. Aleksandar Kolarov se takodje nalazi u zavidnoj formi u svom timu, Mančester sitiju, i beleži solidan broj nastupa, a i golova ove sezone. Njegove „bombe“ predstavljaju problem svakom golmanu, a to je osetio i Đanluiđi Bufon u jučerašnjoj utakmici nakon jednog slobodnog udarca koji je jedva sprečio da ne završi u mreži.

Partner u centralnom delu naše reprezentacije, po vama, zaslužuje Neven Subotić. Takodje jedan od bitnijih fudbalera u timu za koji nastupa, prvaka Bundeslige Borusiju iz Dortmunda. On je započeo ovu sezonu povredom i čini nam se da je to na njega ostavilo male posledice, jer on ne igra na nivou kao prošle sezone. No iz utakmice u utakmicu biva bolji i verujemo da će pomoći i reprezentaciji već u predtojećem veoma bitnom meču, a i Borusiji koja brani titulu ove godine.

Na sredini terena svoje mesto po vama najviše zaslužuje Miloš Krasić. Brzonogi fudbaler Juventusa, takodje ove sezone traži svoju prepozantljivu formu iz prethodnih sezona, ali je svakako naš najbolji igrač po desnoj strani u veznom redu već duži niz godina. Verujemo da će uskoro on biti onaj stari Miloš, ma ne sumnjamo u to!

Trening Tosic, Subotic, Krasic, Miljas i Lukovic

Tošić, Subotić, Krasić (sa leva na desno)

Mesto na suprotnoj strani od Krasića, po vama zauzeo je Zoran Tošić. Igrač CSKA iz Moskve i ove sezone neumorno i neumoljivo trese mreže protivničih ekipa i zadaje velike probleme protivničkim odbranama. Statistike u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo pokazuju da je on u samom vrhu kada je u pitanju šut na gol protivničke ekipe. To dovoljno govori koliko je on u svakom meču opasan po protivničke golmane.

Kapiten naše reprezentacije je po vama treći u veznom redu. Dejan Stanković je imao kratku pauzu zbog povrede, ali se vratio mečevima baš u onakvom svetlu kakvom ga znamo. Trčao je sinoć, radio za tim i odradio solidan posao. Pravi predvodnik naše reprezentacije, jer njegovo znanje i autoritet u svakom meču je prisutno, što se i sinoć u par navrata pokazalo kad je bio u razgovoru sa reprezentativcima Italije kod nekih sumnjivih situacija.

zdravko kuzmanovic aerodrom

Zdravko Kuzmanović (Foto: Reuters)

Zadnje slobodno mesto u veznom redu zauzeo je Zdravko Kuzmanović. On se trenuto nalazi u životnoj formi. U bundesligi iz meča u meč trese mreže ili u najmanju ruku biva asistent. Da je i on igrao protiv Italije juče, naša reprezentacija bi svakako imala još jednog fudbalera koji bi, ako ništa više, onda bar malo poboljšao igru na sredini terena koja sinoć nije bila na zavidnom nivou.

Najistureniji deo reprezentacije je najmanje privukao vaših glasova. To možemo i da objasnimo činjenicom da trenutno, nažalost, ne raspolažemo sa velikim brojem napadača koji su u vrhunskoj formi.

Jedan od dvojice po vama je Marko Pantelić. On nastupa i ove sezone za Grčki Olimpijakos, a takodje je i standardni reprezentativac Srbije. Imamo utisak da Marko u napadu Srbije nemože da dodje do izražaja jer mu je preko potrebna potrebna podrška još jednog napadača i zato smo se odlučili za taktiku sa dva napadača.

Društvo njemu u napadu, vaši glasovi su dodelili Nikoli Žigiću. On je posle izuzetno duge pauze, od 6 meseci, počeo da nastupa za svoj klub iz Engleske, Birmingem. Iako ove sezone nastupa u drugoj najjčoj ligi Engleske, on će imati priliku da se pokaže i na Evropskoj sceni jer Birmingem nastupa u ligi Evrope kao osvajač jednog od kupova Engleske prošle sezone. Sinoć se takodje videla njegova ogromna želja za utakmicama i nadamo se da će to uskoro biti nagradjeno golovima u kojima će on biti glavni akter.

Marko Pantelic i Nikola Zigic na trening kampu u Austriji

Marko Pantelić, Nikola Žigić (Foto: Reuters)

Klupa reprezentacije po vama bi izgledala ovako: golman Bojan Jorgačević; odbrambeni fudbaleri Slobodan Rajković i Vladimir Volkov koji je najprijatnije iznenadjenje ovih anketa jer do sada nikada nije nastupao za reprezentaciju Srbije, a svojim igrama za Partizan u kvalifikacijama za Evropska takmičenja i u prvenstvu, očigledno je skrenuo pažnju svih na sebe, a nadamo se uskoro i našeg selektora; igrači sredine terena Miloš Ninković i Darko Lazović koji je uz Volkova takodje zanimljiv fudbaler na koga bi trebalo uskoro da se osloni i seniorska reprezentacija Srbije jer je na sebe skrenuo pažnju svojim izuzetnim partijama za Crvenu Zvezdu nekim velikim Evropskim klubovima; dok bi od napadača po vama na klupi zasluženo svoje mesto imali Milan Jovanović i Miralem Sulejmani koji se ustalio u timu Ajaksa i svojim golovima i asistencijama opravdava uložen novac u njega, dok je Jovanovićpromenio sredinu(Anderleht) i odmah pokazao svima da nije zaboravio da igra fudbal i postiže golove.

Vladimir Volkov (Foto: Reuters)

Za kraj želimo samo da napomenemo temu koja se dugo provlači kroz našu štampu: stranci u reprezentaciji. Mi smo se odlučili da ukažemo priliku dvojici stranaca koji se najviše spominju: Evandru iz Crvene Zvezde i nekadašnjem napadaču Partizana i Crvene Zvezde Kleu.

Očigledno je ta tema previše spominjana od strane novinara nego od strane navijača Srbije. Glasovi su pokazali da bi radije dosta drugih fudbalera trebalo da igra za našu reprezentaciju, a ne oni i da verovatno sa njima u timu nebi bilo prevelike promene u odnosu na trenutni sastav i tim koji ste vi izglasali.Darko Lazović (Foto: Reuters)

Najradije bismo zaboravili tu temu, a najradije videli da selektor Petrović pozove mlade igrače u vidu Darka Lazovića iz Zvezde, Lazara Markovića iz Partizana i drugih mladih koji to zaslužuju da skupe potrebno iskustvo koje će im kasnije biti od velike koristi, a i sigurno je to, da ukoliko nastave sa ovakvim igrama koristiće sigurno i reprezentaciji Srbije!

(Beli Orlovi, D. Jevremović)