Tri primljena gola posle centaršuteva, u večeri oproštaja „orlova“ pred odlazak na Mondijal, nametnula su dilemu – ima li naš tim dovoljno pouzdanog golmana ili Vladimira Stojkovića – sjajnog u kvalifikacijama – treba malo odmoriti i pokušati sa Đuričićem ili Isailovićem.

Trening fudbalera reprezentacije Srbije u sportskom centru Kovilovo Milos Krasic, Vladimir Stojkovic golman, Milan Jovanovic, Marko Pantelic

Istini za volju, golovi Kamerunaca iz skoka idu jednako na dušu štoperima i bekovima Srbije, jer se povremeno činilo da između njih i golmana nema prave komunikacije.

– Nije Stojković jedini koji u klubu nema dovoljno utakmica, a standardan je u reprezentaciji. Međutim, selektor Antić je odavno stvorio kompoziciju tima i promene nisu baš poželjne uoči starta na Mondijalu – kaže Ivan Golac, nekadašnji trener Partizana, potom škotskih i engleskih klubova.

Po njegovom uverenju, za izmene pojedinaca sada je već kasno.

– Kontinuitet je izuzetno važan u fudbalu, jer ni najbolji treninzi ne vrede kao jedna jaka utakmica. Antić je pokazao da veruje u Stojkovića i kao čovek od iskustva ostaće dosledan svom izboru. S druge strane, greške golmana na velikim takmičenjima su često najskuplje. Dakle, ako bi naš golman u Južnoj Africi napravio ozbiljan kiks, onda bi imalo razloga da se posegne za njegovim zamenama. Sada je Stojkoviću potrebna podrška svih da bi bio na nivou naših želja.

Ljupko Petrović, prvi čovek udruženja srpskih trenera, veruje u Antićevu „jedinicu“ uprkos povremenim padovima.

– Stojković posljednjih meseci nije imao dovoljno utakmica u Viganu i to je svakako otežavajuća okolnost. S druge strane, mnogo puta je dokazao da je naš najbolji golman, što se videlo po odbranama tokom kvalifikacija. Teško mu je naći zamerku iz tog perioda – iskusan je i hrabar, što je za golmana veoma važno.

O kvalitetima dvojice Stojkovićevih kolega Petrović nema određeno mišljenje.

– Ne poznajem ih dovoljno da bih ih stavljao na vagu sa Stojkovićem. Vidim da su dosta branili u svojim klubovima – Đuričić u Portugalu, a Isailović u Poljskoj. To je svakako dobro za naš tim, za slučaj da na Mondijalu ne krene kako želimo. Kako god, sa Stojkovićem na golu Srbija rizikuje manje, nego bez njega!

Bivši selektor mlade reprezentacije Slobodan Krčmarević, sada uspešan na Kipru, ne dovodi u pitanje Antićev izbor:

– Protiv Kamerun smo jeftino primili golove, a kad je tako kriva je cela odbrana. Za mene ja najvažnije da Srbija na Mondijalu ima tri iskusna i dobra golmana, a šta će se tamo dešavati – videćemo. Đuričića sama zapamtio kao odličnog u našoj ligi, a Isailovića sam mnogo puta gledao kako spasava Čukarički.

Stojkovićeve odbrane iz kvalifikacija su preporuka za njega, ali na velikom takmičenju odlučuju sitnice.

– Šteta što je Stojković malo branio u Engleskoj, ali tako je kako je. Nije ga pametno menjati sad kad je ekipa oformljena i kad su eksperimenti završeni. Ako pogreši tamo gde su greške najskuplje, onda je normalno da priliku dobije neko od njegovih konkurenata – zaključuje Krčmarević.

Vladimir Stojković

Vladimir Stojkovic
Pozicija: golman
Rođen: 28.07.1983.
Visina: 196 cm
Težina: 85 kg
Mečeva u reprezentaciji: 32
Prvi nastup: 16. avgust 2006, Uhersko Hradište, Češka – Srbija 1:3
Minuta i golova u kvalifikacijama: 720, 6 (primljenih)
Klub: Sporting/Vigan
Prethodni klubovi: Zvezda, Leotar, Zemun, Nant, Vitese, Hetafe

Izvor: Blic

Povezane vesti