Nekadašnji selektor fudbalske reprezentacije Jugoslavije Slobodan Santrač s pažnjom prati dešavanja na Svetskom prvenstvu.

Za njega ne predstavlja iznenađenje što je na tri od pet dosadašnjih utakmica došao nerešen ishod pošto su, kako kaže za Blicsport gotovo sve reprezentacije sličnog kvaliteta. Santrač naglašava da je adaptacija na vremenske uslove i južnoafričko podneblje od ključne važnosti za uspeh bilo koje ekipe.

Slobodan Santrac legenda Srbije

„Evropske ekipe su na Mondijalu za sada u podređenom položaju. Vrlo jasno se može videti da te reprezentacije padaju u igri kada se uđe u drugo poluvreme. Jako je važno kako su se igrači adaptirali na nadmorsku visinu i vreme u Africi. I jedna Južna Koreja je u 70. minutu pala i da je tada Grčka bila mentalno i fizički jača možda bi došla i do izjednačenja. Nigerija je dokaz pretpostavke da će se afričke ekipe bolje snalaziti na terenu. Iako je gubila i izgubila, njeni igrači su trčali, borili se u 85. minutu kao da je početak meča. Zato je bitno saznati i videti u kolikoj meri se i Srbija privikla na klimu“, rekao je Santrač.

Grupa D: Srbija – Gana 16h

Kvalitet

Naš kvalitet ne dolazi u pitanje, kao i fizička sprema, jer verujem da je Radomir Antić na tom polju sa igračima odradio najbolji mogući posao. U zavisnosti od prilagođenosti organizma, fudbaleri će igrati brže ili sporije. Već u prvom poluvremenu videće se koliko smo se navikli. Da li ćemo igrati ofanzivno ili oprezno, zavisi od situacije na terenu. Jedan postignut gol otvoriće nam vrata pobede a možda i kasnijeg uspeha u grupi. Videli ste juče Maradonu kako je odmah posle datog gola povukao sredinu maltene do odbrane i znalački čuvao rezultat. Svaki Mondijal donosi nešto posebno. Na ovom se igra isključivo na rezultat i sve je podređeno tome, a čini mi se i da je u 1. kolu važnije ne primiti nego dati gol.

Mentalitet

U kvalifikacijama smo Rumuniju i Francusku prikazali javnosti kao čuda od reprezentacija a radilo se o kvalitetnim ekipama koje danas igraju jedan prosečan fudbal. Skloni smo tome da protivnika uvek predstavljamo kao gotovo najjačeg na svetu, a čovek mora biti realan. Mi smo iskomponovali tim tako da povredu ili lošu formu jednog igrača, drugi sasvim lepo nadomešćuje. Ako pobedimo, ne treba poletati pre vremena jer je Mondijal do sada pokazao da su skoro svi izjednačeni. Ako izgubimo, idemo dalje, imamo još dve šanse. Nerešen ishod takođe ima svoje prednosti. Videli ste sinoć, da su Amerikanci u finišu odlučili da idu na pobedu a ne remi, možda bi i slavili.

Tim

Svih 11 igrača koje Antić izvede na teren daće sve od sebe da nas obraduju. To da li će po boku igrati Kolarov ili Obradović, ili u sredini terena Kačar ili Milijaš zavisi od taktike i dešavanja na terenu. Ako napadamo, glasam za Obradovića jer je opasniji u ofanzivi. Primetili ste koliku je živost uneo protiv Kameruna. Ako čuvamo gol, nema boljeg od Kolarova. Tako i za sredinu terena, mada je loše porediti Kačara i Milijaša jer nisu sličnog profila. U napadu su dva igrača koji su dugo godina zajedno igrali, i to je prednost. Uostalom, više od polovine tima se poznaju od ranije iz klubova tako da smo skladna celina. Srbija ima odliku košarkaške reprezentacije Srbije od prošle godine kada su glavni nosioci igre bili igrači Partizana, samo što su ovde bivši fudbaleri Zvezde. Naša igra u poslednje vreme jako mnogo zavisi od Žigića, koji je fantastičan u defanzivi. Podseća me na Darka Kovačevića, koji je bio jednako koristan u oba smera.

Protivnik

U fudbalu se danas ekipe ne oslanjaju na samo jednog ili dva igrača. Nemačka igra bez Balaka, pa šta? Imaju adekvatne zamene za njega i videćete, neće se primetiti njegovo odsustvo. Tako će i Gana i bez Mikaela Esijena igrati sasvim dobro. Uostalom i na poslednjem Kupu afričkih nacija su pokazali da su jedna od najkompaktnijih ekipa sa tog kontinenta. Zna Rajevac svoj posao i ne sumnjam da ih je pripremio odlično za duel sa Srbijom. Njihova prednost je naravno vreme, odnosno klimatski uslovi. Voleo bih da pobedimo ali da bi to uradili, moraćemo da se mnogo potrudimo.

Grupa D: Nemačka – Australija 20.30h

Nemci su Nemci i to je dovoljno reći. I kad im ne ide, oni imaju usađenu odgovornost prema reprezentaciji i veliku ličnu obavezu prema zadacima. Nikada nećete videti Nemca koji luta ili odmara na terenu. On ima svoj cilj i trudiće se da ga obavlja 90 minuta bez prestanka. Nisu blistali u kvalifikacijama i imali su bolje rezultate nego igru, baš kao i Englezi.
Ipak, mislim da će teško pobediti Australijance. Dok sam radio u Kini, imao sam priliku da pratim njihove nastupe. Radi se o ekipi koja je jako dugo vremena zajedno, poznaju se „u dušu“. Razmišljaju kao Englezi ali ne igraju poput njih, jer u tom timu imate naroda iz celog sveta. Velika mana Australije je pad u igri u finišu meča. Setimo se kako su posle 2:0 protiv Irana u finišu izgubili prednost. I na prošlom Mondijalu ih je Italija eliminisala na kraju utakmice.

Grupa C: Alžir – Slovenija 13.30h

Dajem blagu prednost Alžircima, mada i Slovenci imaju svoje šanse. Ne poznajem dovoljno dobro njihovu novu reprezentaciju pa ne mogu mnogo da ih komentarišem ali ako u baražu izbacite Rusiju, onda su tu svakako prisutni kvalitet i upornost. Ipak, obe ekipe biće u podređenom položaju u Grupi C u odnosu na Englesku i SAD.

Izvor: Blic

Povezane vesti