“Dođoh, videh i vratih se zadovoljan.” Tako bi u najkraćem mogao da glasi rezime blic posete, kraće od 24 sata, selektora Vladimira Petrovića Kataloniji. U pratnji dopisnika „Blica“ išao je u Đironu pošto je jedini cilj njegove posete bio gledanje uživo Ranka Despotovića, golgetera tamošnjeg drugoligaša koji je do preksinoć dao 16 golova.

Ranko Despotović

– Imamo problema sa napadačima. Žigić i Mrđa su povređeni, Pantelić je odavno završio prvenstvo, a Lane Jovanović ne igra… Moramo da proverimo sve raspoložive snage – priča Petrović.

Selektor ističe da je dobar glas o Despotoviću stigao u Srbiju, bez obzira na to što napadač ne igra u elitnom takmičenju.

– Znamo ga još iz Vojvodine, malo nam je izmakao iz vida otkad je u Španiji, ali imali smo informaciju da igra dobro i da daje golove. Zato sam odlučio da doputujem i da ga lično vidim na delu. Nije mi teško, to mi je posao – rekao je Petrović.

Domaćini, obavešteni od FSS o poseti selektora, krajnje ljubazni. Dok čekamo početak, generalni direktor Đirone Ćavi Hulija ne propušta da nahvali Despotovića.

– Ranko igra izvanredno, lako daje golove, odlično se kreće, veoma je popularan u Đironi, a i on je srećan ovde – kaže Hulija.

U loži nas čekaju stolice sa našim imenima. Pred početak na suprotnoj tribini pojavljuje se poveća srpska zastava, jasno, zbog Despotovića. Đirona započinje meč pomalo zatvoreno, već u trećem minutu prima gol, Ranko je jedini istureni napadač, ali teško dobija lopte. Desetak minuta posle početka ulazi u polušansu na desnoj strani, ali s obzirom na to da je ugao prilično zatvoren „lažnjakom“, desnom nogom vara čuvara, a zatim levom gađa suprotan ugao. Golman nekako uspeva da odbrani, ali selektor pokazuje prve znake zadovoljstva.

– Igrački potez, odlično…

Đirona uspeva da izjednači, ali Herez ostavlja bolji utisak. Na početku drugog dela ponovo vodi, a onda počinje pritisak domaćina. Posle jednog kornera Despotović glavom šalje loptu u mrežu – 2:2. Razvija se srpska zastava, ljudi oko nas viču: „Bravo, Despo!“, „Bien Despo!“ Pritisak ne popušta, Ranko trči na sve strane, odvlači svoje čuvare, vraća se.

– Odlično se kreće, brz je, vraća se, pritiska golmana i centarhalfa – zadovoljno komentariše Petrović.

Đirona preokreće i konačno prelazi u vođstvo efektnim golom Ćećua, a u finišu meča Despotović koristi prvu pravu dubinsku loptu, izbija sam i po ulasku u 16 metara sa leve strane šalje loptu po zemlji u suprotan ugao, 4:2. Tri prsta opet idu u vazduh…

Po završetku meča lokalni novinari, obavešteni o prisustvu selektora Srbije, traže izjavu. Petrović hvali ambijent, utakmicu, ponašanje igrača, suđenje i, naravno, Despotovića, ali odbija da kaže da li će ga zvati u reprezentaciju.

– Videćemo, zasad je u krugu klandidata – kaže selektor.

Na kraju, kontakt između selektora i igrača. Petrović bira reči, ne bi previše da hvali igrača, ali brk mu se smeši. Zadovoljan je i fudbaler, srećan je što je selektor potegao iz Beograda da ga vidi.

– Dobro si se kretao, još da si imao više upotrebljivih lopti – oprezno komentariše selektor. – Neću sada da ti kažem da ću te zvati, ali sam zadovoljan kako si igrao i kako si se zalagao.

Ako je do našeg utiska, Ranko Despotović biće na spisku od 24 igrača koji će poći put Seula i Melburna. Zaslužio je.

Izvor: BlicSport, Foto: Alo