Fudbalska reprezentacija Srbije od 20 časova i 30 minuta igra protiv Severne Irske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012 pred (skoro) praznim tribinama beogradske Marakane.

U neko normalno vreme ovaj meč bi pratila daleko veća pompa, glavni grad bi od jutra vrveo od navijača pristiglih iz svih krajeva gde Srbi žive, a misli bi bile okrenute ka majstorijama “orlovima”, ili makar priželjkivanju istih. Od svega toga – “spala knjiga na dva slova”. Ili dvestotinak.

Zbog incidenata u Đenovi, prekinutog meča koji je Italija dobila bez borbe, utakmica sa Severnim Ircima igra se bez publike. Naravno ako se po strani ostavi 265 Iraca kojima je UEFA nekim čudom dozvolila da prisustvuju meču koji je ranije svrstan u kategoriju onih koji se igraju “iza zatvorenih vrata”.

UEFA možda može da bude zaslužna za navijačko vrtenje glavom tamo-amo zbog neverice koju izazove jedno takvo rešenje, ali za lupanje dlanom o čelo u ovim kvalifikacijama bili su zaslužni baš naši fudbaleri. Posle pobede na Farskim Ostrvima (3:0) usledili su remi sa Slovencima (1:1) i bolan poraz od Estonije (1:3) u Beogradu. Kada se na sve to doda epilog zbivanja u Đenovi, dobije se pomalo tužan pogled na tabelu: Italijani prvi, pa slede Slovenci, Estonci i Severni Irci, dok su naši “orlovi” pretposlednji, sa ukupno četiri boda.

Otuda i sumnje da se može na Evropsko prvenstvo. Partije protiv Slovenaca a naročito Estonaca razočarale su sve ljubitelje fudbala u Srbiji, a ni uspesi u prijateljskim mečevima sa Bugarskom i Izraelom nisu probudili neku preveliku nadu. Na “orlovima” je da dokažu da je “bolje sutra” već danas došlo.

Tišina, koju će remetiti samo Irci koji će zauzeti 0,48% stolica na Marakani, jedan je problem za naše reprezentativce. Drugi je sumnja nacije da mogu dalje, iako oni sami itekako znaju da se u njima krije dovoljno snage da pobede sve mečeve do kraja i odu na EURO2012. Treći rival, Severna Irska, možda bi i mogla da namuči Barselonu kao što to kaže selektor Petrović, ali ne bi smela da bude ozbiljna prepreka na putu povratka “orlova”. Ne ako oni ozbiljno nameravaju da dokažu da vrede, uprkos Ircima, tišini i sumnji.

Grupa C:
20.30h Srbija – Severna Irska
20.45h Slovenija – Italija

29. mart:
20.30h Estonija – Srbija
20.45h Severna Irska – Slovenija

Tabela:
1. Italija 4 3 1 0 10:1 10
2. Slovenija 4 2 1 1 7:3 7
3. Estonija 4 2 0 2 6:5 6
4. Severna Irska 3 1 2 0 2:1 5
5. Srbija 4 1 1 2 5:7 4
6. Farska osrtva 5 0 1 4 3:16 1

Izvor: BlicSport